♥ Doa Mama & Papa ketika mama hamilkan sayang♥

"Ya Allah, peliharalah anakku ini selama ia berada di dalam perutku, dan sihatkanlah dia, Engkau yang menyembuhkan, tidak ada penyembuhan selain penyembuhanMu, Penyembuhan yang tidak meninggalkan penyakit. Ya Allah, rupakanlah atau bentukkanlah dia yang ada diperutku dengan rupa yang baik dan tetapkanlah di dalam hatinya iman kepada Engkau dan kepada RasulMu. Ya Allah, keluarkanlah dia dari perutku dengan mudah dan selamat. Ya Allah jadikanlah dia sihat yang sempurna berakal dan pandai, alim dan beramal. Ya Allah, panjangkanlah umurnya, sihatkanlah badannya, baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan hadis dengan berkat Nabi Muhammad S.A.W, dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam..Amin~"



Tuesday, December 20, 2011

Mama milk


hello all's....nk tnye ler, i dh nk masuk 36weeks, since nie my breast ade hasilkn susu okey..slalunya bla i picit juz kuar sket jer...but hari nie i picit sbb nk cuci kesan2 lm tue, mcm laju plak susu tue kuar....normal ker?? i fikir dh lahirkan baby nnti baru susu tue kuar laju....bley kongsi ??

Monday, December 19, 2011

Tilam kekabu for my little......

salam, hye all...huhuhuhu...rs mls gler nk hapdate blog sndiri....juz walking kat blog org jer...ehehehehehe.....

since nie xbrape sihat....demam, batuk....ouuuhhhhhhhh so so tension....dh ler prgnnt nie xley nk mkn ubat......sabar jer...klu i rs xtahan sgt mmg i nges jer....kdg2 tue rs penat sgt2 klu xsihat....
memandangkan baby pun dh 35weeks dlm womb nie, mcm2 rs dh timbul....sakit sn sni ler...tp as a mum kena kuatkan smangat jugak okey...juz left a few weeks more...:-) xsbr nk tgk baby kami......sweetttttttttttt....!!!!!!!!!!!

ms nie baru terpikir nk blikan baby tilam kabu sbb org ckp tilam kabu nie sejuk sket....my mum cadang suh bli yg ready made tue.....but i bli tp cian plak kat my baby...org kate xelok, xsejuk mcm tilam kabu ler....
last minute i bought my tilam kabu....nasib akk tue accept nk buatkn utk i...ehehehehe....i buat saiz baby coat....snng, xyah nk cri tilam lagi....i bli tilam kabu tue kat sini ....

nie la tilam i tempah, sebiji cmnie, cuma saiz je lain...heehehehehhehehe


sbb i pilih tilam nie :-
1) bakul baby smua color hijau
2) kebetulan balutan kat bakul baby pun polkadot hijau mcm tilam nie

then sbb tue i plih design nie...:-p

Wednesday, December 7, 2011

Al-kisah prgnancy

seperti di rancang....masin mulut laki aku....nikah 2 February 2011....honeymoon....
  • 14 May 2011 bdn xsihat...demam....en. P dtg lmbt plak dri tarikh sebenar....tp x suspect pn prgnnt....then, friends gtao die dh prgnnt after demam....
  • my friend suh buat test...tp aku rs mcm xkot....xde rs plek2 pn kat bdan nie kata ngandung...pastue kwn call paksa lgi...ermmm, aku pn blik keje terus g farmasi bli test...bli yg mahal 1, murah satu....blik still rs xngandung nie, nnti bazir jer prgnncy test nie....mmber suh test aku ckp esok pgi la sbb mls...
  • pgi2 sok aku bngun tgk muka laki aku dlu, sbb die beria2 dok kata aku prgnnt sbb dmam n sakit kepala sgt mlm tue...dgn cekal hati masuk la toilet, shi...shi...pastue biarkn benda tue kat ats flushing...mandi2 nk siap g keje....ms nk kuar toilet tgk blik....tp still mcm mimpi2..nmpk mcm double line tp kabur2....biarkan dlu....g siap2 nk g keje...mmber pgi2 dh msj tnya aku....g tgk mmg double line..kejut en.suami, tnya btl x...die pn mamai2...lps tue die msj aku blik tnya btl ka....adoi aii...msing2 dlm keadaan suprise..!!
  • 2minggu after tue g cnfirmkn blik pd doktor, yes it's totally 6weeks above...dpt la acid folic...

Saat bemulanya acara ibu mngndung yg dipanggil "Morning Sickness"

  • bila dh masuk 7weeks.....mmg rs ms te teruk sgt2 okey...hari2 muntah smpai rs lembik...!!! bkn muntah biasa lak tue...selagi xkuarkn selagi tue ler kepala swingg jer rs n rs lemah...bila dh kuar, amek kau, segar terus....xpe, demi anakku syg...
  • After that demam plak....hubby aku dh susah hati dh...bw g klnik...ubat pn mkn under control jer...smggu kau aku demam...xselera nk mkn...nges takot ank xdpt zat...hukhuk3
  • lastly mama dtg bw la air tawar kampung plak nk hentikan muntah2 tue n bgi selera mkn...alhmdllh, ikhtiar trsebut berhasil.....hubby pn nmpk heppy....:-)
  • bila masuk 2nd trnsmter smua mual2 n muntah2 hilang...tp sakit2 lain plak okey....berkat dorongan suami...aku trus sbar menahan sakit2 yg dtg nie dgn tabah....alhmdllh....

dan aku telah berjaya smpai ke tahap sekarang 33Weeks = 8 bulan...alhamdllh.....hasil dorongan org2 sekeliling...thanks smua.....juga pada Tuhan yg telah mngurniakan rzeki nie pd kami....



Sunday, December 4, 2011

33 Weeks....

when i saw my little, i feel so ........(no words can discribe it)

Gembira sehingga menitiskan air mata.....anugerah dari Allah S.W.T......Alhmdullh, xperlu menunggu terlalu lama kehadiranya dalam rahim ini....
en. hubby pn hepy jer nmpk...ehehehehe.....mgkin xsbr nk main dgn baby kot....
barang baby smua alhmdllh, dh lengkap...juz waiting the time jelah.....
kdg2 rs xsbr nk tgk my baby....kdg2 rs takot...

skrang dh 8bulan usia kandungan....hanya tggl lgi 1bulan utk aku deliver.....pejam celik nnti dh smpai msnya.....:-)

kongsi sedikit info : kandungan 33 minggu

Perkembangan fetus - hamil 33 minggu


kulittengkorak
Berat bayi anda sekarang 4.2 paun / 2 kilogram dan panjangnya ialah lebih kurang 17 inci / 44 sentimeter dari kepala ke jari kaki. Bayi anda sepatutnya sedang bersiap sedia untuk dilahirkan dengan menunggangbalikkan badannya - kepala harus sudah menjunam ke bawah.

Doktor anda akan memberi perhatian yang rapi kepada posisi bayi dalam minggu-minggu yang akan datang ini – sebab sesetengah bayi kadangkala suka memusing balik semula.

Tengkorak bayi masih mudah dilentur dan belum lagi bertaut, untuk membolehkannya keluar dari kanal lahir yang agak sempit. Tetapi tulang di bahagian-bahagian lain dalam tubuhnya bertambah keras. Kulit bayi anda mula hilang kemerahannya dan kurang berkedut.

Jika anda ibu buat pertama kali, kepala bayi anda akan bergerak masuk ke dalam pelvis di minggu ini dan menekan serviks dengan kuat. (Ini sering berlaku kepada setengah daripada ibu-ibu yang melahirkan pertama kali.) Jika anda ibu buat kali kedua, ianya akan berlaku seminggu sebelum kelahiran - dan untuk sebilangan ibu, ianya tidak berlaku sehingga sakit bersalin dan melahirkan bermula.

Anda mungkin ternampak bahawa kaki dan pergelangan kaki anda menjadi bengkak menjelang ke petang. Retensi air, juga dikenali sebagai edema, adalah lebih teruk semasa cuaca panas dan di sebelah petang. Hairannya, banyak meminum air membantu mengurangkan retensi air. Badan anda - terutama sekali buah pinggang anda - dan bayi anda juga memerlukan banyak cecair, jadi minumlah air dengan banyak. Jika anda terasa bengkak-bengkak atau sembap di tangan atau muka dengan tiba-tiba, berhubunglah dengan doktor anda - ini mungkin tanda pra-eklampsia.

• Nota: Pakar-pakar menyatakan bahawa setiap bayi berkembang secara berlainan - walaupun semasa dalam kandungan. Muka surat-muka surat di bahagian ini disediakan untuk memberi maklumat umum mengenai perkembangan fetus dalam rahim.



Tuesday, November 1, 2011

7th checkup : MGTT a.k.a minum air gula

pgi2 lgi aku dh menuju ke klinik....sbb MGTT hanya dijalankan dri pkul 8.00- 11.00pg shj yer.....klu x esok tue kna dtg klnik semula yer.....ms g klnik tue aku slumber jer, sbb mcm xde perasaan takot....hehehehehe.....
errrmm, lm gak r tggu turn w'pun ade apponment.....sempat la gebang ngan sorg akk nie, die sm mcm aku gak....kna MGTT.....redha jelah demi anak tersyg....

hampir sejam gak r aku tggu, then nama aku dipanggil.....nurse tue tnye puasa x...aku ckp puasa...then die pn amek drah..lps tue die suh kebelkang minum air gula.....mula2 aku tgk air tue ade dua perisa...so aku mcm xkesah la kn...aku pilih grape...besar gak cawan tue......tp aku igt pesan kwan2 aku, minum sekali teguk jer...bile aku dh teguk baru aku tau betapa peritnya rasa air gula tue....uuuuhhhhhhh....smpai nk muntah, tp aku tahan jer.....

lps tue nurse tue ckp dlm 2jam dtg sni blik, jgn mkn tau...rest jer...aku pn akur...aku pun kuar g kat hubby yg setia mnggu...tp Ya Allah, mmg aku rs nk muntah ler, aku teguk air kosong je sket bgi hilang rs mual tue....ttba aku jdi pening mcm nk pitam....cpt2 r suh hubby g bli mnyk angin cap kapak.....hehehehehe3.....cian hubby aku....

after 2hour aku pn ke makmal blik, then nurse tue pggil nama, masuk amek drah skali lgi, then die suh g mkn dlu...lps mkn g jmpe dktor utk pengesahan....Alhmdllh, result aku BEBAS dari diabetis....:-)
so dpt xperice baru yg mmbuatkan aku dh xtakot jarum lagi.....hahahahhahahahahaha

Tuesday, October 25, 2011

Bayi 28minggu

Kedudukan bayi dalam kandungan biasanya mula diambil kira apabila kandungan mencapai usia 28 minggu. Ini kerana sebelum usia 28 minggu biasanya bayi masih bebas bergerak dan berpusing.




Pada usia 28 minggu, kedudukan bayi seharusnya pada kedudukan cephalic (kepala bawah), dan sebaik-baiknya kedudukan bayi ialah terlentang.
Ini boleh dikenal pasti melalui kaedah ultrabunyi ataupun melalui pemeriksaan vigina dengan merasa kepala bayi. Sama ada merasa belakang kepala bayi ( vault of skull) atau juga dikenali sebagai occipital atau merasa bahagian dahi iaitu frontal.
Jika kedudukan bayi tidak pada kedudukan cephalic, proses kelahiran adalah sukar dan kadang-kadang tidak boleh dilahirkan secara normal dan memerlukan pembedahan LSCS. Kedudukan yang dimaksudkan ialah songsang(breech), melintang(tranvers) dan oblique cephalic dan breech.



Terdapat beberapa kaedah untuk mengembalikan semula kedudukan bayi ke kedudukan asal. Kaedah paling lazim ialah dengan mengurut. Dalam dunia serba moden dengan kurangnya usaha mewarisi kaedah silam dalam seni urutan melayu khususnya dalam urutan perbidanan, amatlah sukar untuk menjumpai tukang urut yang benar-benar mahir dan berkebolehan.
Selain itu kaedah mengurut juga agak merbahaya kerana kita tidak nampak apa yang berlaku dalam kandungan, dikuatiri dengan mengurut bayi dalam kandungan akan menyebabakan leher terbelit tali pusat kerana urutan boleh ditafsirkan juga sebagai menggerakan bayi secara paksa.


Monday, October 24, 2011

6th checkup : MGTT for next checkup

semalam g checkup cm biase....cuma skrng nie dh jadi 2minggu skali dh....bkn sebulan sklai dh...everything okey, cuma dkt berat tue jer, naik 2kg....nurse tue ckp xnormal...padahal aku timbang kat umah xnaik pun sejak aku mula diet nie....huhuhu....

mcm biasa, smpai klinik, amek no. giliran, check urine, HB...masuk jmpe nurse check tekanan darah, check perut.....masa nk check jantung baby...tetiba xdgr kuat...cuak den...tp nurse tue ckp ade nie, sayup je dgr....cuma baby nie pusing ke mana xtau....kepala dh menghala kebawah nie....cri pnye cri, baby xnk pusing jugak....last2 nurse tue tekan perut aku....sakitnya rs....hanya Tuhan je tau....walaupun xmeraung atau ckp sakit tp meleleh gak air mata nie menahan....huhuhuhu3.....
last2 baby pusing, alhmdllh...bru dpt dgr jelas bunyi jantung die...amin.....normal....

then duduk hadap nurse plak, kna la advise mcm2, psal tanda2 bersalin, brg2 baby, family planning, breast feeding.....then bila smpai kat berat...OMG,..huhuhuhu.....btul3 frusted..!!! diet pnya diet, last2 kna jugak...waaaaa.......kna amek MGTT hari isnin nie okey.....

Baby Stuff : Part 2

Salam, hye smua...memandngkan hari nie rs nk menaip, so nk cita lgi psl brg baby...:-)
Petang smlm g checkup, then nurse pesan suh ready brg2 baby smua...memandangkn bag baby xlengkap lgi, so smlm ajk hubby g shoppng dekat sni jer, Alamanda.....:-)
Nurse ckp kepala baby dh kebawah....

Alhmdllh, dpt juga grab beberapa brg lgi.....hihihi...sonok2 sbb bag baby dh nk lengkap...brg die pn dh byk dh yg dibeli....heppyyyyyyy........!!!



tetiba masa tue ade offer plak, amek jelah yang mana yg berkenan dimata....padahal kna warning, jgn jalan byk sgt sbb takot baby kuar cpt...hahahahaaha....tp hatiku melonjak2....cri barang baby, skrng nie nk siapkan bag mommy plak....:-)

slalu doa supaya baby xkuar cepat, tggu maktok blik dri Mekah dlu yer anakku cyg......

Friday, October 21, 2011

Baby Stuff : Part 1

Salam, hye all....ermmmm,dh 27weeks baru la aisya terhegeh2 pegi cari brg baby....:-) itu pun kejap jer bley betahan...klu lama2 semput...huhuhuhu....nyesal r xbli awl2....:-(
Rasanya byk benda lagi yg aisya xbli....nie bru sket jer aisya grab last week....hukhukhuk3....

"


"


"


"




so terpksalah bershopping lagii....:-)

Wednesday, October 19, 2011

my friend dh slamat bersalin....:-)

salam, hye all....pagi2 dh cita psal bersalin....heheheehehhe...
my friend, knl dri blog juga iaitu WANIEY, dan jugak jugak rapat dgn i dh slamat melahirkan baby boy...Alhmdllh....

nama anak: Haeqal Bin Hafizi
dob: 16.10.2011 / Ahad
jam: 9.43 pagi
berat: 2.66 kg
Hospital Putrajaya @ Normal Delivery

dh jadi ummi dh die skrng nie....hikhik3...sonoknyer....tp i xsempat g melawat die, die dh blik kampung....tp die ckp nnti die balik Putrajaya semula...alhmdllh...sbb nk amek kesempatan nie g tgk die n baby die.....chumeellll mcm parents die gak.....:-) xsbr nk tggu die blik sini....:-p



tadaaaa........Haeqal bin Hafizi

credit from : waniey

Tuesday, October 18, 2011

2nd trasmeter...

Alhmdllh, sedar x sedar dh dipenghjung transmeter ke-2 dh....sonok sbb xde morning sickness ms nie, tp yg lain plak dtg...heheheehehhe3....baby pnya kicking pn dh semakin kuat.....gerakkan pn kuat smpai bley nmpk la timbul2 kat perut mommy nie.....alhmdllh...biar mama sakit jnji baby sihat cukuplah....

hmmmm, isnin nie checkup lagi bcoz i'm an overweight person...:-p....hampeh btl...
klu naik mendadak jugak kali nie kna la minum air gula....
bag baby pn dh hmpir lngkap n akan dimasukkn dlm keta ble telah complete, seperti yg disarankan oleh nurse sbb saya drive sndiri pegi n blik keje.....dan psl nk tick2 pergerakan baby tue dh kena briefing tp xpasti nurse tue suh tnda ke x...tp sy d mula tnda dkt kertas lain dlu....buku merah always kena bw bersama, tp yg part tue i'm so stubborn okey...hahahahahhaha

tp ble fikir part nk bersalin tue takot, but bile bc cita2 mommy yg lain2...mcm confident sket...hikhik3....xsbr nk dukung my baby in my hand....

Wednesday, October 12, 2011

sayu je hati dgr lagu nie...:-)


Kasih telah terbina sebuah mahligai
Menjadi tanda Agungnya cinta kita
Kasih telah ku binakan sebuah istana
Menjadi tanda cinta sejati

Megah menghiasi taman kasih kita
Dan diringi haruman firdausi
Dikaulah permaisuri di hati suami
Penyejuk mata penenang di hati

Tapi angin yang mendatang
Bagaikan badai yang melanda
Kau pergi dulu tanpa menunggu ku
Kerna takdir ku relakan jua

Kekasih akan ku pahatkan doa ku
Di dalam lena dan jua jagaku
Kekasih akan ku sirami pusaramu
Dengan cinta sejati

Andai takdir kita bersama lagi
Ku ingin hidup bahgia bersama mu

Tuesday, October 11, 2011

MakYong Obeessssssssssss....!!!!

ouchh...tajuk tue dh menggerunkan okey...first time in my life aku kena ayat obes nie....seumur idup NEVER...!!! Baru nie checkup (10.10.2011)....mcm biasa ler kan amek HB, Urine test...tp kali nie kena amek darah kat lengan okey....perkara yg aku takot n terpksa gak aku lalui....lepas amek darah terus scan kad dan tggu gilira utk masuk jmpa nurse.....
Bila dh masuk mcm biasa ler kan, timbang berat, tekanan darah, check perot, kaki, dengupan jantung baby......then nurse tue pn ckp...okey jom kita kira berat...
Aku relax jelah kan.....LEPAS TUE NURSE TUE PN CKP....AWK DH OBES NIE..PATOT NAIK 2KG TP AWAK NAIK 4KG...........kena diet...

terkejut makyong tau...selama nie xpenah buku pink makyong ade tulisan color merah....hampeh tol ler....lepas tue nurse tue ckp, okey hari nie jugak amek dos 1 untuk suntikan ATT.....skali lgi ler aku kna hadap jarum...!!! waaa...., sungguh malang rasanya....3jarum dlm satu hari checkup...husband aku ckp "xpela syg utk anak kita" okey fine, aku redha jelah n pasrah hulur tgn aku...hehehehehehhehe....

skarng nie aku dlm proses berdiet....mlm2 dh xmkn nasi....okey...harap next checkup 24.10.2011 nie aku xde mslah...disebabkn aku obes dh kena g checkup 2mggu skali...menci taw....
then kna briefing psl bag baby....okey, nnti i bli yer brg2 tue yer nurse...ehehehehehhe....


perut 25weeks...:-)

Wednesday, September 21, 2011

It's Started...

hye all...dlu aku pelik...org slalu ckp mngndung nie kaki cramp le, sakit gigi ler....awl2 lgi dieorg dh rs mcm tue...so bile ade yg tnye aku, aku ckp ler kate xpnh rs pn...klu nurse tnye pn aku ckp xde pn rs pape...then trus dpt ayat "GOOD".......

tapi sejak bln lps....bermulanya ceritera kaki cramp....okey seumur hidup xpnh kena kn kn kn...nie dh kna bru rs cmner lah cramp tue...betapa sakitnya....!!!! semalam penangan hebat skali sakit gigi...rasa mcm nk cabut buang jer gigi nie...dari kul12pgi - 2pgi.....sabar jelah...siap nges lgi sbb rs susahnya tempuh sakit nie smpai xleh tdo...amek kau aisya...baru tau betapa susah ibu mengndung...hikhik3....

nasib la my hubby slalu prihatin...klu kaki cramp mmg aku akn pggil die...wpun die tgh tdo dgn nyenyak...kikikiki....klu sakit mlm2 die jga...pastue nmpk muka riso..hehehehe....(sory abg cyg, ayg xde niat nk susahkn abg tp terpaksa....kikikiki)

Tuesday, September 20, 2011

Baby Feeding Bottles

Last week before balik kampung, aku sempat la g jln2 kat alamanda tue...then ke Parkson trus terjah bahagian baby okey....bhagian lain xnk tgk dh...hehehehehhehehe
kebetulan plak bahagian baby tue byk sale....dan kebetulan juga aku nie peminat Avent okey....ade plak sale 20%....tanpa byk ckp n fikir panjang, juz grab it for RM151.20......lps nie xyah nk fikir psal botol susu lagi...:-) dh ade 4 botol dh dlm tue....hik3...complete....dh lama minat tp tgk xde sale...bila sale juz grab it....hehehehe3

baby stuff yg lain2 xde lgi...hehehehehe (dlm mood survey)

Tuesday, September 13, 2011

Pergerakan babyku cyg....

Salam hye...alhmdllh, dh nk masuk 6bulan...brg2 baby masih 0-0...but nama utk baby dh ada...
wah, laki bini excited cri nama....hahahahaha
Skarang nie baby makin aktif...dlu die aktif time petang, skang nie malam2 plak...alahai cyg, cmner mommy nk tdo cygku....pantang je de org dok belai perut lagi menjadi2...my hubby r ske dok pggil2 die pastue dok pegang2 perut....lgi la ank aku nie buat aerobik n men futsal....

tp klu sehari xrsa die gerak, xsnng hati...huhuhuhuhu.....mesti kaco die smpai die gerak...ehehehhehehehe

Mula terasa pergerakan si kecil saya pd usia 19minggu kehamilan....pada mula xtau beza okey....lm2 dh tau...!!! kikikikiki....setiap kali checkup nurse akn tnye, baby ade gerak x...?? cnfirm gerak...:-) nurse kata klu rs good....baby in good condition...
paling xtahan klu die mengeras...wah, rs mengah n sesak nafas....sabar jelah...

(sindrom yg terbaru, tdo mlm yg xnyenyak smpai hubby pn perasan...asik ckp kesian...huhhuhuhu.....)

Monday, September 12, 2011

Pa & Ma...Kak Yun...

salam...hye....dh bought Pa & Ma......
belek2 tgk2 ade satu picture mcm knl jer orgnyer...hikhik3....




credit from kak Yun...


contest Papa Mama Romantik....pemenang ketiga lagi...Tahniah kak Yun....
hehehhehehe3.....so romantik & cute.....:-)

Friday, September 9, 2011

20 weeks scan


~our love in my womb~


Alhmdllh, dh scan.....baby n mommy in good condition, alhamdullh.....
geram kat baby, die kepit kaki die xnk mommy nmpk gender....ai la cyg.....
xper nnti mommy ajk ayah g scan erk...hehehehe
jgn la kepit cyg...nnti xtau nk bli color ape cyg...

Wednesday, September 7, 2011

3rd checkup at KK Putrajaya with WANIEY....

salam...hye smua....adoi, sejak kebelkngan nie vitamin M melanda diri ini....huhuhuhu....
blog pn lm x update...memandangkan skrng dh ade mood, i nk update smuanya..haahhahahahhaha

Alhmdlhh, usia kandungan dh 5bulan (mcm cepat jer kn...kejap je ms..huhuhuhu)
checkup kali ke-3 6/9/2011 (selasa).....bestnyer kali nie aku dh xheret hubby...cian plak kat hubby klu pk blik...hehehehehe...tggu kat klinik tue lama....aku buat date dengan WAniEy....
kebetulan tarikh checkup n time checkup die sama plak...hikhik3....

sonok dpt jmpe dia...dlu jmpe ms die nk kawin, die bgi kad kawen die...pastue jmpe masa dh boyot...sm2 boyot plak tue...nie smua waniey la..... :-p.....tetiba lps waniey boyot aku pn boyot....alhmdllh rezeki kami....

hihihi...berbalik pada entry die yg ini.....mmg buku die dh tmpl dua color n 3 tag dh...hikhik3...putih hijau putih....(waniey jgn marah) buku aku satu tag je iaitu putih...alhmdllh.....
kat buku waniey plak nurse tue dh catatkan kat tempat berisiko tue HB Low.....hikhik3...waniey kna redha lah yer...kehkehkeh.....tp dua2 org nie kompius...sbb kat buku aku faktor risiko nurse tulis Primagravida....pekebenda pn aku xtaw...so dua2 blur...aku pun lupa nk tnya nurse tue...:-)

Alhmdllh Hb aku smua ok...12,13,14....urine okey, degup jantung baby okey, berat okey...so nurse tue kata xde mslah, bagus...hehehehehe(kembang sket kena puji...) nurse tnye rs baby gerak x...aku ckp gerak...slalu tendang perut...then ms nk check degup jantung baby, tetiba ank aku nie tendang2...hahahhaha....nurse tue ketawa, die ckp gud baby la puan...hihihihi....gatei btl ank aku nie erk....hahahahaha....geli hati aku masa tue...

last skali nurse tue ckp next checkup 4/10/2011 tpkena amek drah kat lengan 10ml...adoiii, part paling aku takot...sbb aku termissed plak ms first dlu...xkena amek drh...so jgn harap ko nk lari lgi aisya...hehehehhe....time tue perlu seret en.suamey okey....:-p

jumaat nie kena scan for 21weeks...hope everythng okey...aminnn....

then aku n waniey pn blik ke rumah masing2...date kami checkup dh xsm dh sbb nnti waniey dh nk deliver her baby...:-)

Tuesday, September 6, 2011

Wanita Tulang Rusuk Lelaki

WANITA: Siapa yang paling kamu cintai di dunia ini?
LELAKI: Kamu!!!
WANITA: Menurut kamu, saya ini siapa?
LELAKI: (Berfikir sejenak, lalu menatap WANITA dengan pasti) Kamu, tulang rusukku!

Kerana Allah melihat bahawa Adam kesepian. Saat Adam sedang lena tidur, Allah mengambil rusuk Adam dan menciptakan Hawa. Semua LELAKI mencari tulang rusuknya yang hilang dan saat menemukan wanita untuknya, tidak lagi merasakan sakit di hatinya.

Setelah berkahwin, pasangan itu mengalami masa yang indah dan manis untuk sementara. Setelah itu, pasangan muda ini mulai tenggelam dalam kesibukan masing-masing dan kelelahan hidup yang ada. Hidup mereka menjadi membosankan.

Kenyataan hidup yang kejam membuat mereka mulai menyisihkan impian dan cinta satu sama lain. Mereka mulai bertengkar dan pertengkaran itu mulai menjadi semakin panas. Pada suatu hari pada akhir sebuah pertengkaran WANITA lari keluar rumah. Saat tiba di seberang jalan, dia berteriak "Kamu tidak cintakan saya lagi!!!".

LELAKI sangat membenci ketidakdewasaan WANITA dan secara spontan juga berteriak, "Saya menyesali perkahwinan ini! Kamu ternyata bukan tulang rusukku!!!"

Tiba-tiba WANITA terdiam, dan berdiri kaku untuk beberapa saat. LELAKI menyesali akan apa yang sudah dia lafazkan, tetapi seperti air yang telah tertumpah tidak mungkin untuk diceduk kembali. Dengan berlinang air mata, WANITA kembali ke rumah dan mengambil barang-barangnya, bertekad untuk berpisah. "Kalau saya bukan tulang
rusukmu, biarkan saya pergi. Biarkan kita berpisah dan mencari pasangan sejati masing-masing".

Lima tahun berlalu. LELAKI masih belum lagi berkahwin, tetapi berusaha mencari khabar akan kehidupan WANITA. WANITA pernah ke luar negeri tetapi sudah kembali. Dia pernah berkahwin dengan seorang asing dan bercerai. LELAKI agak kecewa bila mengetahui WANITA tidak menunggu, sepertinya.

Dan di tengah malam yang sunyi, dia meminum kopinya dan merasakan sakit di hatinya. Tetapi LELAKI tidak sanggup mengakui bahawa dia merindukan WANITA.

Suatu hari, mereka akhirnya bertemu kembali. Di airport, tempat di mana banyak terjadi pertemuan dan perpisahan, mereka dipisahkan hanya oleh sebuah
dinding pembatas.

LELAKI: Apa khabar?
WANITA: Baik... Kamu sudah menemui tulang rusukmu yang hilang?
LELAKI: Belum.
WANITA: Saya akan terbang ke New York dengan penerbangan berikut. Saya akan kembali 2 minggu lagi. Telefon saya kalau kamu berkesempatan. Kamu tahu
nombor telefon saya kan? Tidak ada yang berubah.

WANITA tersenyum manis, berlalu di hujung lafaz "Selamat tinggal..."

Satu minggu kemudian, LELAKI menerima khabar WANITA adalah salah seorang korban Menara WTC.. Malam itu, sekali lagi, LELAKI meneguk kopinya dan kembali merasakan sakit di hatinya. Akhirnya dia sedar bahawa sakit itu adalah kerana WANITA, tulang rusuknya sendiri yang telah dengan bodohnya dia patahkan.

Kita menempiaskan 99% kemarahan walau kepada orang yang paling kita cintai. Dan akibatnya adalah penyesalan. Seringkali penyesalan itu datang di kemudiannya, akibatnya setelah kita menyedari kesalahan kita, semua sudah
terlambat...

Kerana itu, jagalah dan sayangilah orang yang dicintai dengan sepenuh hati. Sebelum mengucapkan sesuatu berfikirlah dahulu, apakah kata-kata yang kau ucapkan akan menyakiti orang yang dicintai? Kira merasakan akan menyakitinya, sebaiknya jangan pernah dilafazkan. Kerana semakin besar risiko untuk kehilangan orang yang dicintai.

*** Jadi berfikirlah, apakah kata-kata yang akan dilafazkan sebanding dengan akibat yang akan diterima??

Monday, September 5, 2011

Minggu ke-20

salam, hye...adoi dh berhabuk debu dh blog aku nie...sorry sbb lama xhapdate...disebabkn busy n malas so biarkn blog nie berhutan...hehehehehhe....

Alhamdulillah telah masuk minggu ke-20 (lebih kurang 5 bulan) usia kandungan aku sekarang. Bermakna hanya tinggal separuh lagi tempoh mengandung yg akan aku lalui insyaAllah. Keputusan ujian darah aku tiada masalah, alhamdullh, syukur....


Pertumbuhan bayi dalam kandungan puan saat ini adalah agak perlahan kerana memberi peluang kepada paru-paru dan sistem penghadaman serta imunnya untuk matang. Saiz bayi ketika ini ialah kira-kira 25 cm panjang dan mempunyai berat dalam lingkungan 340 g. Pigmentasi pada kulit kita mungkin berlaku dengan lebih ketara tetapi ianya akan hilang selepas bersalin nanti. Payu dara kita juga saat ini sedang menghasilkan kolostrum iaitu sejenis bahan cecair keruh (warnanya) yang berfungsi untuk membekalkan semua bahan yang diperlukan oleh bayi kita pada hari pertama selepas lahir. Jangan cuba memicit cecair itu. Selain itu puan juga akan sering mengalami masalah gusi berdarah dan peningkatan keluaran cecair dari faraj. Sendi dan ligamen-ligamen badan juga akan menjadi kendur. Kita akan lebih kerap merasa sakit pada bahagian belakang badan serta ketegangan dibahagian lain.


hari nie ade checkup buat kali ke-3...smoga smuanya dlm keadaan baik....aminn....

hari jumaat nie scan my baby.....:-)

Monday, August 15, 2011

doa untuk dikongsi

Ya Allah Ya Tuhanku,,,Kau permudahknlh urusan suamiku dlm mencari rezeki utk kluarga kami Ya Allah..Kau jauhknlh hasad dengki manusia terhadap suamiku...Kau selamatknlh perjlnannye pergi&balik..dan Kau kekalknlh perasaan cinta,kasih&sayang di antara kami..utk kebahagiaan rmhtngga yg tlh lama kami bina ini..Ya Allah Ya Tuhanku Yg Maha Pengasih lagi Maha Penyayang..Kau jauhknlh kami dr hasad dengki manusia&gangguan dr org ke-3...Amin Ya Robbal 'Alami.......

Monday, July 4, 2011

2nd checkup: berjaya buka buku pink

salam....happy sgt today sbb dh berjaya buka buku pink....:-)
dalam takot2 tapi cuba memberanikan diri dan akhirnya berjaya...!!!!
thanks kepada yg sudi bgi smngat...
cite slanjutnya tggu.....kejar masa sbb ade discussion...ehehehhehehe

Wednesday, June 29, 2011

1st checkup: baru nk buka buku pink

hahhahaha.....tajuk pn msti smua dh tau kan....dh 3bulan baru aku terhegeh2 nk g bt buku...
tue pn after kna hentam ngan MIL, husbnd.......sbb lewat : takot bab kna amek darah tue....
so, pg khamis nan nyaman + sejuk nie aku pn smngt la bgun pgi2, siap2 nk g klinik...
rs takut tue dh hilang so rs semngat dtg.....tp sgt frust ler...
aku g kul8...smpai jer org dh rmai...
then aku tnye kat kaunter depan tue, nk bt buku lambat x? agak2 dlm kul 10.30 smpat x? die trus ckp xsmpt kak, sbb ari nie rmai org...so aku pn blah blik opis ler.....memandngkn ade keje yg perlu disiapkn....

xper lah hari isnin nnti, aku g lain....hehehehe3...
nnti lewat2 kna marah plak kn....huhuhuhu3

Monday, June 27, 2011

perlukan pendapat

sebenarnye bila waktu yg sesuai nk bli brg baby nie??
klu kandungan dh nk msuk 6bln dh bley bli ker??
ade plak org ckp xbley lgi....awl lgi...xfhm ler cmner..
bli sket2 okey kn...klu bli skali gus cian laki den...rabak poket...

Sunday, June 12, 2011

Malas + MC + asik nk tido

salam, hye all.....ermmm, lately nie jadi semakin malas nk menghadap pc nie....
klu menghadap lm rs loya n mula r nk kuarkn blik ape yg ade dalam perut...huk3
kena morning sickness teruk cmnie ms usia kehamilan 6minggu.....
tgk nsi pn nk mun***.....last2 xmkn nasi lngsung....mkn mee jer, tue pn kna yg jenis berkuah....sedeynya rs ble xdpt mkn nasi...hukhuk3

Lately nie bdn nie lemah jer...
klu dtg je xlarat tue, ape satu keje pn xleh bt....rs nk tido jer....kihkih3....
xsbr rsnya nk hbiskn trnsmeter 1 nie...juz for 4 weeks pastue bye2....
kdg2 ble rs xlarat yg amat sgt, mula r nk nges....pastue nk ckp kat hubby, tolong bw g hospital....xlrt sgt, nk tdo pn xbley....huhuhuhuhuhu (tue time xtakot)
ingat snng ke mengandung nie....
tue pn de jgk org buang anak sndiri...
snng kot time dieorg mngndung n lahirkan...

rasa besh ms hubby slalu pegang perut aku then pnggil baby...
kdg2 aku ketawa kuat...kelakar....
skng nie die dh pk psl brngan utk baby...
semangat laki den nie...
ank pertma la katakan....

mggu dpn nk blik kg...
ble blik sni dh jnji ngan hubby nk g bt buku pink utk baby...
isteri die nie penakut...hik3
xpe, demi baby ibu sggup...(supaya xrs takot)
hehehehehehehehehe......

klu xlrt sgt slalu MC....
teruk btl aku rs taun nie...
byk plak aku cuti n MC....
hik3

Monday, June 6, 2011

Buku pink utk baby....:-)

baby dh nk msuk 2 bulan.....
nnti kena r bt buku pink utk die...
tp ibu takut r...bab nk kna amek drah tue...mcm seram jer dgr.....
tp demi baby cyg sggup...keh3 (nk sedapkn aty)
adeorg ckp sakit n ade ckp xsakit...mana satu pn ntah....
sbnrnye klu nk buka buku merah nie seelok-eloknya kandungan dh berusia bpe mnggu erk??
confius le.....t lewat kna mrah plak...
awl sgt pn nurse tue xkasi buka lgi.....
pening2....
any suggestion n info???

Sunday, June 5, 2011

Anugerah dan Anugerah

sedar x sedar kandungan dh nk msk 2bulan...
yg best ble org tegur...'eeee, dh nmpk perut'
mmg x dinafikan, perut nie dh nmpk buncit sket....then klu pkai tightnyer shirt or dress lgi nmpk...
comelnyer perut sy...kih3.....dlm hati xdpt nk gmbrkn lah....
best sbnrnya ble nk jadi mommy nie....alhmdllh, Tuhan bgi sy peluang yg awal utk mengndungkn zuriat suami sy......sgt bersyukur.....en. suami suke je nk tgk perut sy dh besar ke belum...kih3...xcited kot nk tgk perut wife die besar....:-)

after blik kg nie nk g bt ler buku pink for my health n my baby healthy....
penting taw...i would refer to Kerajaan n Swasta.....:-)
next scan nnti nk bt 4D masa kandungan dh 18minggu.....
i think dh bley nmpk dgn jelas......

nk g shoping bju for pregnncy plak.....xsbrnyer....
skang nie dh xbley nk cngkukkn kain bju kurung lgi....
skang nie dh xnk ckp byk sbb ckp byk pn xde faedah kn.....btl x?? klu org tue bt dosa kita kna tggung skali....xnk r....igt baby dlm kandungan nie....
nk ngandung dh ngandung (uiisshhhh, subur gak laki bini nie...ekekekekekeke)
now nk jg baby jer, jg baby dlm kndungan n syggggg my hubby always....

dri segi rezeki sgt brsyukur pd Tuhan sbb memurahkn rezeki kami...
rasanya ape yg diimpikan smua sy akan dpt...
cnfirm klu ckp jer t my hubby belikan...alhmdllh.....
hasil usaha mencari rezeki yg halal dan berkat.....
syukur pada Tuhan kerana x menguji kami dgn ujian yg berat....
ble iman kite kuat tntu Tuhan akan berikan kita pelangi yg indah...
dan anak nie anugerah yg xterhingga utk kami....
(setiap hari ibu pegang perut smbil tersenyum cyg...ayah pn sm...)
how wonderful hidup ibu n ayah dgn kehadiran syg nie.......



crdt from : ibu mirza

Thursday, June 2, 2011

7 weeks pregnancy...:-)


Sekarang panjang embrio dalam setengah inci / 1.25 sentimeter, saiz sebiji anggur, dan ia mempunyai jari tangan dan jari kaki yang jelas, namun berselaput. Ia seakan-akan biji kacang yang berlompat-lompat, memecut dan berhenti, kemudian memecut semula. Hati bayi terus mengeluarkan jumlah sel darah merah yang banyak sementara menunggu sumsum mengambil alih peranan ini.

Minggu kelapan menandakan permulaan tahap perkembangan yang amat giat. Antara minggu ini dan
minggu ke-20 bayi anda membesar dengan pantas, dan bahagian tubuh badan yang terbentuk semasa minggu-minggu pertama kehidupannya (seperti jantung dan otak) mula berkembang dan menjadi lebih khusus dan rumit. Pada masa ini, gigi dan lelangit sedang membentuk, manakala telinga terus berkembang. Kulit fetus amat nipis, dan saluran darah jelas ternampak.

Anda sekarang berada dalam keadaan geliang-geliut trimester pertama, di mana ramai wanita berungut tentang ketidakselesaan dan sakit-sakit. Anda mungkin tak dapat menahan muntah, sebab anda sedang menghidapi
mabuk hamil, sebahagian daripada akibat hormon-hormon kehamilan dalam badan anda. Anda mungkin terasa hendak kencing lebih kerap dari biasa - uterus anda yang berkembang menekan pundi kencing anda, dan hormon juga menjejaskan imbangan cecair dalam badan anda. Semua ini akan berkurangan apabila kehamilan anda berlanjutan.

Senaman adalah baik bagi anda. Rujuklah
bahagian kecergasan untuk mengetahui apakah bentuk senaman yang selamat ketika hamil.

• Nota: Pakar-pakar menyatakan bahawa setiap bayi berkembang secara berlainan - walaupun semasa dalam kandungan. Muka surat-muka surat di bahagian ini disediakan untuk memberi maklumat umum mengenai perkembangan fetus dalam rahim.





Sunday, May 29, 2011

rajin update blog

hye smua...mornink...cewah pagi2 aku dh rjin mengadap blog nie n mengupdate blog aku, nk x knape?? sbb aku nk tgk sticker pregnncy tue...nk tgk cmner bentuk baby aku skng nie...hikhik3...
sedar x sedar dh 6mggu lebey dh...t dh 8mggu ibu g buka buku pink kat baby yer cyg.....:-)

rupanya seronok bila mengandung nie...rs diri nie lain lah...hik3......
terima kasih pada Tuhan sbb berikan aku zuriat ini agar dpt aku mngndungknnya, melahirkan, dan mmbesarkannya supaya menjadi insan yg berguna......
bukan smua org dpt menikmati saat seperti ini kan...
teramat bahagia wpun kdg2 merungut sbb 'Morning Sickness' tp ble fikir ade baby dlm perut, ilang smua tue....

nnti dh msuk prtghn trnsmeter kedua, ibu nk bli dh r baby stuff.....skang nie ibu nk survey2 dulu...
sape x excited kn anak pertama......:-)
nasib ibu xkosong lm, baby dh ade dlm perut ibu...
klu x ibu g naik bot island hopping lgi r......keh3 (terbantut la nk g Pangkor)

taun dpn dh ade baby, lgi ceria hdup ibu n ayah......:-)
maktok kat kg. pn sronok dgr baby dh ade dlm perut ibu...
tp ibu paling hepy tgk ayah skrng....ayah nmpk lain...
gembira bukan main....hihihihi3....
tp itu ape yg ibu mahukan slama nie.....impian perkhwinan ibu....

Tuesday, May 24, 2011

menentukan jantina anak

hye....today isu panas kat opis nk tntukan jntina ank...
rsnya utk yg baru nk ade ank, xkisah kn, jnji ade anak....
yg penting SUBUR.....!!! laki pn sm....bru menjadi....
org xberckp ank laki atau perempuan tp org akan kate dh mengandung ke? btl x??
yang penting mngndung....
Jantina ank biar Tuhan yg tentukan....
nie kaedah sains jer....klu try boley tp jgn smpai melanggar syariat agama islam....

smua tue rezeki tp klu dh melebihi setahun xde ank baik pergi klinik check kesuburan...
ok dear, sekian.....(mood nk blik so mls nk taip)

Monday, May 23, 2011

lucu about my hubby

since i disahkn pregnnt, my hubby slalu pegang perut....ekekekeke...kdg2 kelakar je tgk...
kdg2 diusap perut sy.....sy tnye die, abg tau ke baby kite kat mana? die ckp ntah....hihihihihi
tp mmg rs bahagia r sgt2.....

smlm sy saje tgk buku Pa&Ma yg ade cerita tntang perkembngan janin, so i told my hubby....syg,bby kite dh de jntung, dh mula berdegup taw.....
spontan je die letak telinga die kat perut sy then die ckp, abg dgr r syg....dgr bnyi jntung die...
ms tue Allah je tahu, sayu gle hti aku nie tgk husbnd cmtue....
rupanyer die xcted gak psl baby nie.....kihkih3....
nk ketawa pn ade tgk telatah die....ekekekekekkeeke...

tp sy rs saat mcm nie sgt bahagia, alhmdllh, terima kasih pd Tuhan sbb mngurniakan anugerah yg x trhingga ini di dalam rahim sy....smoga smuanya slamat...amin.....

Sunday, May 22, 2011

Kelebihan wanita di sisi Allah

Untuk renungan bersama……..Ketahuilah darjat wanita itu lebih tinggi dari lelaki selama mana ia beriman kepada Allah. Ingatlah darjat wanita akan lebih rendah dari haiwan apabila ia ingkar / tidak beriman kepada Allah (melakukan kemungkaran). Wallahualam…

Kalaulah wanita itu sedar betapa mulianya mereka di sisi Allah dan betapa besarnya nikmat dan ganjaran yang mereka akan dapat di dunia dan di akhirat, maka tidak akan ada kejahatan di dalam dunia yang kelam kabut sekarang ni…..

1. Doa wanita lebih makbul dari lelaki kerana sifat penyayang yang lebih kuat dari lelaki. Ketika ditanya kepada Rasulullah SAW akan hal tersebut, jawab baginda SAW: “Ibu lebih penyayang dari bapa dan doa orang yang penyayang tidak akan sia-sia.”

2. Wanita yang solehah itu lebih baik dari 1,000 orang lelaki yang tidak soleh.

3. Seorang wanita solehah adalah lebih baik dari 70 orang wali.

4. Seorang wanita solehah adalah lebih baik dari 70 lelaki soleh.

5. Barangsiapa yang menggembirakan anak perempuannya, darjatnya seumpama orang yang senantiasa menangis kerana takutkan Allah SWT dan orang yang takutkan Allah SWT akan haramkan api neraka ke atas tubuhnya.

6. Barang siapa yang membawa hadiah (barang makanan dari pasar ke rumah) lalu diberikan kepada keluarganya, maka pahalanya seperti bersedakah. Hendaklah mendahulukan anak perempuan dari anak lelaki. Maka barangsiapa yang menyukakan anak perempuan seolah-olah dia memerdekakan anak Nabi Ismail AS.

7. Tidaklah seorang wanita yang haidh itu, kecuali haidhnya merupakan kifarah (tebusan) untuk dosa-dosanya yang telah lalu, dan apabila pada hari pertama haidhnya membaca “Alhamdulillahi’alaa Kulli Halin Wa Astaghfirullah”. Segala puji bagi Allah SWT dalam segala keadaan dan aku mohon ampun kepada Allah SWT dari segala dosa.”; maka Allah SWT menetapkan dia bebas dari neraka dan dengan mudah melalui Sirat al-Mustaqim yang aman dari seksa, bahkan Allah SWT mengangkatnya ke atas darjat, seperti darjatnya 40 orang mati syahid, apabila dia selalu berzikir kepada Allah SWT selama haidhnya.

8. Wanita yang tinggal bersama anak-anaknya akan tinggal bersama aku (Rasulullah SAW.) di dalam syurga.

9. Barang siapa mempunyai tiga anak perempuan atau tiga saudara perempuan atau dua anak perempuan atau dua saudara perempuan, lalu dia bersikap ihsan dalam pergaulan dengan mereka dan mendidik mereka dengan penuh rasa taqwa serta bertanggung jawab, maka baginya adalah syurga.

10. Dari ‘Aisyah R.HA. “Barang siapa yang diuji dengan sesuatu dari anak-anak perempuannya, lalu dia berbuat baik kepada mereka, maka mereka akan menjadi penghalang baginya dari api neraka.”

11. Syurga itu di bawah telapak kaki ibu.

12. Apabila memanggil akan engkau kedua ibu bapamu, maka jawablah panggilan ibumu terlebih dahulu.

13. Wanita yang taat berkhidmat kepada suaminya akan tertutup pintu-pintu neraka dan terbuka pintu-pintu syurga. Masuklah dari mana-mana pintu yang dia kehendaki dengan tidak dihisab.

14. Wanita yang taat akan suaminya, semua ikan-ikan di laut, burung di udara, malaikat di langit, matahari dan bulan, semuanya beristighfar baginya selama mana dia taat kepada suaminya dan meredhainya. (serta menjaga sembahyang dan puasanya)

15. ’Aisyah R.HA. berkata “Aku bertanya kepada Rasulullah SAW. siapakah yang lebih besar haknya terhadap wanita ?” Jawab baginda, “Suaminya”. “Siapa pula berhak terhadap lelaki ?” Jawab Rasulullah SAW. “Ibunya”.

16. Seorang wanita yang apabila mengerjakan solat lima waktu, berpuasa wajib sebulan (Ramadhan), memelihara kehormatannya serta taat kepada suaminya, maka pasti akan masuk syurga dari pintu mana saja yang dia kehendaki.

17. Tiap perempuan yang menolong suaminya dalam urusan agama, maka Allah SWT memasukkan dia ke dalam syurga lebih dahulu dari suaminya (10,000 tahun).

18. Apabila seseorang perempuan mengandung janin dalam rahimnya, maka beristighfarlah para malaikat untuknya. Allah SWT mencatatkan baginya setiap hari dengan 1,000 kebaikan dan menghapuskan darinya 1,000 kejahatan.

19. Dua rakaat solat dari wanita yang hamil adalah lebih baik dari 80 rakaat solat wanita yang tidak hamil.

20. Wanita yang hamil akan dapat pahala berpuasa pada siang hari.

21. Wanita yang hamil akan dapat pahala beribadat pada malam hari.

22. Apabila seseorang perempuan mulai sakit hendak bersalin, maka Allah SWT mencatatkan baginya pahala orang yang berjihad pada jalan Allah SWT.

23. Wanita yang bersalin akan mendapat pahala 70 tahun solat dan puasa dan setiap kesakitan pada satu uratnya Allah SWT mengurniakan satu pahala haji.

24. Apabila seseorang perempuan melahirkan anak, keluarlah dia dari dosa-dosa seperti keadaan ibunya melahirkannya.

25. Sekiranya wanita mati dalam masa 40 hari selepas bersalin, dia akan dikira sebagai mati syahid.
Wanita yang memberi minum susu kepada anaknya dari badannya (susu badan) akan dapat satu pahala dari tiap-tiap titik susu yangdiberikannya.

26. Jika wanita menyusui anaknya sampai cukup tempoh (2 1/2 tahun), maka malaikat-malaikat di langit akan khabarkan berita bahawa syurga wajib baginya.

27. Jika wanita memberi susu badannya kepada anaknya yang menangis, Allah SWT akan memberi pahala satu tahun solat dan puasa.

28. Wanita yang habiskan malamnya dengan tidur yang tidak selesa kerana menjaga anaknya yang sakit akan mendapat pahala seperti membebaskan 20 orang hamba.

29. Wanita yang tidak cukup tidur pada malam hari kerana menjaga anak yang sakit akan diampunkan oleh Allah SWT akan seluruh dosanya dan bila dihiburkan hati anaknya Allah SWT memberi 12 tahun pahala ibadat.

30. Apabila seorang wanita mencucikan pakaian suaminya, maka Allah SWT mencatatkan baginya seribu kebaikan, dan mengampuni dua ribu kesalahannya, bahkan segala sesuatu yang disinari sang suria akan meminta keampunan baginya, dan Allah SWT mengangkatkannya seribu darjat untuknya.

31. Seorang wanita yang solehah lebih baik dari seribu orang lelaki yang tidak soleh, dan seorang wanita yang melayani suaminya selama seminggu, maka ditutupkan baginya tujuh pintu neraka dan dibukakan baginya lapan pintu syurga, yang dia dapat masuk dari pintu mana saja tanpa dihisab.

32. Mana-mana wanita yang menunggu suaminya hingga pulanglah ia, disapukan mukanya, dihamparkan duduknya atau menyediakan makan minumnya atau memandang ia pada suaminya atau memegang tangannya, memperelokkan hidangan padanya, memelihara anaknya atau memanfaatkan hartanya pada suaminya kerana mencari keridhaan Allah SWT, maka disunatkan baginya akan tiap-tiap kalimah ucapannya, tiap-tiap langkahnya dan setiap pandangannya pada suaminya sebagaimana memerdekakan seorang hamba. Pada hari Qiamat kelak, Allah SWT mengurniakan Nur hingga tercengang wanita mukmin semuanya atas kurniaan rahmat itu. Tiada seorang pun yang sampai ke mertabat itu melainkan Nabi-nabi AS.

33. Tidakkan putus ganjaran dari Allah SWT kepada seorang isteri yang siang dan malamnya menggembirakan suaminya.

34. Wanita yang melihat suaminya dengan kasih sayang dan suaminya melihat isterinya dengan kasih sayang akan di pandang Allah SWT dengan penuh rahmat.

35. Jika wanita melayan suami tanpa khianat akan mendapat pahala 12 tahun solat.

36. Wanita yang melayan dengan baik suami yang pulang ke rumah di dalam keadaan letih akan medapat pahala jihad.

my baby

alhmdllh, kandungan dh 5mggu lebey n hampir mencapai kepada 6 minggu....
kondisi ibu stakat nie alhmdllh....kurang sket sakit perut yg ibu alami dlu....now lebey ceria...
bley ikut ayah g jln2 kat kL...dlu dok dlm keta jp jer perut ibu dh sakit....

smlm ibu pegi checkup dkt doktor, baby ok sihat, ibu pn sihat....alhmdllh...
next appoinment 2 mggu lgi...
kali nie ibu kna scan perut sbb nk tgk baby....
xsbrnya ayah n ibu nk tggu 2mggu lg....:-)
ibu g klinik swasta jer....kerjaan lambat.....
nnti baby dh 10weeks bru ibu nk g kerjaan.....
habis ibu tnye doktor tue sgala kemusyikilan yg buatkn ibu trtnya2 slama nie...
doktor tue ckp it's normally for ibu-ibu yg baru mngndung...
fuuuhhh, lega hati ibu...
skrng nie tiap2 mlm ibu dh bley tdo nyenyak.....:-)

ayh skang nie baik....ibu suh die bt pe die bt jer...hihihihihi3....
tp tue r tnggungjwb ayah kn kn kn syg...:-)

Friday, May 20, 2011

Enfamama A+ atau Anmum

Salam, hye...tetiba rs nk tukar susu harian plak....hhhmmmm.....
survey n survey from blogger n cri maklumat dlm intrnt....mcm lg ok enfamama dari anmum w'pun kos nya mahal cket tp xper, jnji baby ibu nie sihat n dpt nutrisi yg cukup semasa dalam perut ibu nie,,,,

rs2 ok x kalau sy nk cuba enfamama??? Kak Yun rakan bloggest dlu ade syorkn jugak..die ckp ade perasa coklat....hihihihihi.....klu susu putih cnfirm sy xleh nk telan....


@




Wednesday, May 18, 2011

Yg Terindah Anugerah dari iLahi

hye ank ibu syg, nnti da bsr sket ibu bt blog utk baby erk...
skrng nie baby dh 5mggu dlm perut ibu...
ibu dh rasakan perubahan pd diri ibu....
ibu dh mula muntah2, pening2 n rs xbermaya sgt....
ibu ttp kuatkn semngat demi ank ibu nie...
cyg ank ibu.....

ayah pn heppy tau sbnrnye wpun die xtnjuk secara dpn...
ibu tau...sbb time tdo die slalu belai perut ibu....(belai baby r tue) tp ibu bt xtau jer..hehehehhe
cian ayah, dh lm ibu xmsk kat ayah, smlm ibu msak tp tgh mlm smlm perut ibu sakit yg amat sgt...ibu rs nk mnjerit jer tp ibu kuatkn smngat...ibu pk bby jer kat dlm perut ibu...
ibu doa pd Tuhan slamatkn baby ibu syg nie....

dlm diam rupanya maktok pn seronok...die kire bile ibu akan lahirkn baby....td die ckp baby dh besar sket skrng, sekejap jer...hihihihihi....

ibu pn xsbr nk tgk bby ibu nie lahir....harap bby ibu sihat....lgi 3mggu ibu g bt buku pink kat baby erk.....bt ms skrng nie ibu juz update perkembngan baby dgn doktor swasta....sekurng-kurngnya ibu puas hati tntng perkmbngan baby ibu nie....:-)

Tuesday, May 17, 2011

5 weeks preggy

skang nie nk buka cita pasal pregnant plak...ekekekekekeke
tuggu punye tggu last skali i got a good news for what we are waiting for....!!!!
Alhmdllh, syukur....rezeki kami ade....
best sbnrnya mengandung nie....
w'pun janin masih kecil tp nikmat bila tahu kita dh preggy mmg menyeronokn...
rs mcm dunia nie kite pnye....

Janin masih kecil lgi..mggu lps doktor ckp 4mggu, so die suh pegi klinik lgi mggu nie...
mksudnya klu mggu nie my baby dh 5weeks...:-)

mggu lepas doktor bg asid folic 5mg....katanye utk kuatkan janin sbb janin masih kecil....
also vitamin utk kuatkn badan sndiri...hik3....
tp doktor nie xfriendly sgt....mggu nie i nk g klinik lain plak....
lately nie perut asyik kembung jer, sakit kepala and angin banyak satu badan....
tgh mlm bgu wekkkk then ok....
mmg cmnie ker???

Alhamdllh...rezeki...!!!

Alhmdllh, syukur pd Allah S.W.T di atas kurniaan yg tak terhingga ini....

"

"

"

"

"

"

double line (14/5/2011)

meaning

"

"

I'M PREGGY


smoga smuanya selamat dan berjalan dgn lancar....amin...
sekarang sy tahu cmner perasaan ble tau kita nk jd mommy...
hikhik3....laki bini blur ms mula@ tgk benda ni 2 line....
btl ke neyh....
hubby juz give a kiss n smile at me...
so wonderful...:-)
THANKS ALLAH...
w'pun byk ujian dan dugaan akhirnya kau telah mnggembirakan kami...:-)





Wednesday, May 11, 2011

Confius....

Alhmdllh segala tomahan dh mnjadi sebagai halwa telinga...
biar Tuhan yg mmbalasnya....
hati tenang menerimanya...amin....
mcm2 perkara dh dengar tp sntiasa bersabar....
tima kasih yer pd yg ske bt cite dri belakang, mulut hapak yg suka mngata pd org.....
alhmdllh, berkat kesabaran itu---->>>

pg (12/5/2011-Khamis) do a UPT n the result is....POSITIF...!!!
but, line kedua tue kabur cket.....prgnnt ke cmtue??
klu cri info dlm internet nie die ckp prgnnt tp masih di peringkat awl.....
btl ker??? sgt confius sekarang...husbnd n wife xtau nk ckp ape.....:-)


crdt: en. google

Tuesday, May 10, 2011

Perkara x pernah terjadi dh terjadi....

salam, hye...rndu nk tulis tp xde idea...nk tulis psl prgnnt pn x boley sbb sy BELUM disahkn HAMIL lagi...hikhikhik3.....belom rzeki kami lgi....sbr menanti tnpa rs stress....

ptg smlm blik keje aku trus naik katil then terlelap sbb bdn aku rs mcm xsht, dgn sakit dekat bhgian bwh perut, mak aii.......dugaan.....so smpt tdo kejap, bgun mndi n solat, tp xmsk sbb rs x berdaya...kaki rs mcm nk jatuh, kepala pening2.....


semalam, as usual r hubby pegi main futsal...pkul 7.30 bru die blik umah....slalu ble blik je die akn dtg lepak tepi aku dlu, tgk tv smbil sejukkn bdn die sebelum mandi.....
slalu aku ok jer ngan bau badan die after sukan, nk kata menusuk hidung rs x pun.....tp semalam aku xdpt terima, aku bau BUSUK sgt....then aku trus ckp pd die bau busuk, g salin bju n mndi....die ckp slalu ok je pn...aku pn xtau ape kna ngan hidung aku smlm tetiba bau busuk plak.....


pgi td bgun check tmpreture bawah ketiak 36.6 c...slalunyer 36.0c jer....nmpk kn xnormal...nie bdn dh rs lesu mcm org demam...sakit perut then td aku dh keluarkn cket ape yg aku mkn pgi td.....slalu klu aku dmam mmg cmnie.....

En. P dh bt appoinment tiap2 bln....bln nie en.p dtg melawat pd 12/5/2011 maknanyer esok lah kn...so tgh berkemas n siap sedia utk menerima lawatan dari en. p....:-)
sekiannn.....

Sunday, May 8, 2011

Petua Imam Syafie

4 PERKARA UNTUK SIHAT
Empat perkara menguatkan badan
1. Makan daging
2. Memakai haruman
3. Kerap mandi
4. Berpakaian dari kapas

Empat perkara melemahkan badan
1. Banyak berkelamin (bersetubuh)
2. Selalu cemas
3. Banyak minum air ketika makan
4. Banyak makan bahan yang masam

Empat perkara menajamkan Mata
1. Duduk mengadap kiblat
2. Bercelak sebelum tidur
3. Memandang yang hijau
4. Berpakaian bersih

Empat perkara merosakan Mata
1. Memandang najis
2. Melihat orang dibunuh
3. Melihat kemaluan
4. Membelakangi kiblat

Empat perkara menajamkan fikiran
1. Tidak banyak berbual kosong
2. Rajin bersugi (gosok gigi)
3. Bercakap dengan orang soleh
4. Bergaul dengan para ulama

4 CARA TIDUR

1. TIDUR PARA NABI
Tidur terlentang sambil berfikir tentang kejadian
Langit Dan bumi.

2. TIDUR PARA ULAMA' & AHLI IBADAH
Miring ke sebelah kanan untuk memudahkan
Terjaga untuk solat malam...

3. TIDUR PARA RAJA YANG HALOBA
Miring ke sebelah kiri untuk mencernakan
Makanan yang banyak dimakan.

4. TIDUR SYAITAN
Menelungkup/ tiarap seperti tidurnya ahli neraka.

credit from : http://qlateboy86.blogspot.com

Wednesday, May 4, 2011

weight +++++++

salam, hye...hari tue sy ade cita kn berat sy naik 1kg.....after 2month get married...1kg....but now...my weight up 1kg more....uhhhhhh....sgt xtau kenapa....
skarng nie nafsu makan kuat....dlu klu ns sket je ckup, skang nie mesti amek byk....
dlu bihun sup/mee or smething yg seumpanya ssh nk habiskn smngkuk, tp skrng nie laju jer....
klu mngeluh dgn hubby berat dh naik, hubby snyum jer......then bru nie ade yg tegur, wah, nmpk berisi...punggung, breast n muka.....then trus rs nk diet tp x boleh...nnti jd lapar sgt n sakit perut...
started last week, setiap mlm time tido bdn rs panas sgt, selimut pn cmpak kat tepi....pastue rs dahaga...padahal setiap hari hujan kat sni...xfaham btl.....
sbelum kawin x mcm nie pn...lps kawin klu nk period jer msti kna period pain...adoii......
nie ke dipanggil perubahan hormon....
yg lain aku x kisah, tp bab berat tue kesah sket....ekekekekekekke

Tuesday, May 3, 2011

Alhamdullh

syukur pd Tuhan kerana telah memberikn rezeki pada mama saya utk menunaikan haji........
nama dh tersenarai....mama akan ke Mekah tahun nie....alhamdllh...
itulah impian mama sy selama nie....nk pergi Mekah, menunaikan fardhu Haji
Nmpknyer, ry haji tahun nie xblik kg. ler sy kot....bergntung pd my hubby lah...
ape pn, adk n kakak sgt hepi after dgr mama ckp cmtue...
yelah, dh lm mama aku niat nk pergi Mekah....hikhik3
die ckp, mama nk kakak kawin dlu baru mama nk pegi...
alhmdllh, Tuhan makbulkan impian mama tue....
aku pn dh berumahtgga tahun nie, so mama aku pn dpt pergi haji tahun nie jugak...!!!
mama aku pergi dengan ibu mertuaku n jiran aku...
alhmdllh, mama ade teman, so adk n kakak x perlu risau....:-)
smoga Mereka mendapat haji yg mabrur....

so, aku dh ckp pd en.suamey.....ry aidilfitri nie k blik kg...!!! kih3.....

Monday, May 2, 2011

Happy weekend + Labour day

salam, hyeee......so, so, so happy last weekend...
plus extra leave because labour day....
x blik kg....just spend time here....but...
my husband's family came here....
so we had a Family Gathering......:-)

so happy becoz i can meet this cute little boy.....syg kat die...
called him Lukman Hakim...


tgk, Maklang suruh posing, die pn posing....hihihihi3....ank menakan yg paling rapat n byk celoteh...
really miss him after kenduri ari tue then x jmpe die lgi....so dpt spend 3 days with him..dh hilang sket rs rindu tue...alhamdllh....

penat berjalan tp happy sgt, wpun rs dh down, kaki dh sakit2 tetapi still nk berjln juga sbb ble dh rmai2 cmtue, hilang smua rs tue...!!!

jom layan gmbar.....juz a few, majority in k.long's camera--->>>>>>>>>>>>

sibuk nk interprame gak...ekekekeke.....

Lokman n Firas.....dieorg sepupu yer....

permintaan bdk cute nk interprame ngan Maklang....;-p

4 of us.....
tp perot mak buyong xnmpk...xtau ms tue mak buyung ilang kat ner...ekekekekke.....maap yer kak long, cri x jumpe nk gmbar...syok shopng sgt tue....

Wednesday, April 27, 2011

Suamiku inspirasiku...terima kasih Ya Allah atas kurniaan ini

Wanita ku... Terima sahaja cemuhan dan makian yang muncul bederu -deru ibarat halilintar yang singgah di cupingmu, terima saja itu dengan senyuman dan ambil saja sebagai halwa telinga yang mengajarkan mu erti kesabaran. Itu sebenarnya dendangan sumbang dari bibir-bibir sumbing yang ingin melihat mu tersungkur. Percayalah akan ada berita manis yang singgah dicupingmu suatu masa nanti asal saja gunung kesabaranmu tidak pernah kau tarah.....(ayt nie mmbuatkn aku rs sgguh bahagia)

Suami, inspirasiku, penawar dukaku, tempat bergntung harap, tempat meluahkn persaan.....ape pun jua die tidak pernah mmberi pndngn yg negatif malah menasihatiku dan menjadikn diriku sbgai seorg yg penyabar...syukur pd mu Ya Allah kerana mengurniakan aku suami seperti ini....setiap nasihatnya pasti ade perkataan 'sabar'...yer syg, sesungguhnya aku telah berada dlm tahap kesabaran yg amat tinggi sekarang, malah turut terasa diri ini semakin dekat di sisimu Ya Allah...setiap cabaran serta dugaan akan melemahkn iman kite....hanya beristighfar dan mngucpkn syukur di atas setiap dugaan tersebut.....alhmdllh.....now i'm in there....

Dugaan di dunia sentiasa ade, dgn adenya dugaan, maka ade jua jln kegembiraan....walaupun jalan kegembiraan itu lewat tiba, tetapi dlm mengharungi dugaan tersebut ade makna yg tersirat di sebalik semuanya....

aku bkn hendak mnjadi seperti khadijah tetapi cuba utk menjadi yg terbaik..menjadi seorg isteri yg dibanggkakn oleh suami....andai kita tidak mengubah diri kita, siapa lgi yg boleh ubahkn...??? sebaik-baik jin adalah sejahat-jahat manusia....berwaspadalah...hanya Allah yg maha mengetahui ape yg ade di hati kita....

terima kasih ku ucapkn kepada suamiku kerana sentiasa membimbingku dan menyayangiku....smoga ape yg kita bina ini berkekalan dan diredhai ILLAHI.....amin...

Wanita Yang Indah

Aduhai wanita... sungguh mahal dirimu di mata lelaki, tetapi mengapa masih ada lagi yang tidak menyedari? Dirimu sungguh agung di mata lelaki dan terlalu mulia di sisi Penciptamu. Namun itu semua hanya jika kau tahu mengagungkan dan memuliakan dirimu sendiri.

Menjadi wanita adalah satu anugerah yang paling indah. Seharum mana pun wangian kasturi tidak mampu menandingi wangian budi pekertimu, lembutnya gumpalan kapas masih tewas dek kelembutan tingkahmu. Halusnya butiran pasir yang menjadi peneman setia si pantai masih tidak dapat menandingi halusnya tuturmu.

Duhai wanita... Sebenarnya maruah diri yang kau galas lebih berat daripada bongkah-bongkah batu yang besar. Kau menepis dengan penuh sabar setiap godaan nafsu dunia yang datang bertubi-tubi hingga hampir mengheretmu ke kancah yang penuh onak duri. Percayalah wanita, akan ada bahagia di akhir kesengsaraanmu asal saja kesabaran menjadi bentengmu.

Wanita ku... Terima sahaja cemuhan dan makian yang muncul bederu -deru ibarat halilintar yang singgah di cupingmu, terima saja itu dengan senyuman dan ambil saja sebagai halwa telinga yang mengajarkan mu erti kesabaran. Itu sebenarnya dendangan sumbang dari bibir-bibir sumbing yang ingin melihat mu tersungkur. Percayalah akan ada berita manis yang singgah dicupingmu suatu masa nanti asal saja gunung kesabaranmu tidak pernah kau tarah.

Saudara wanitaku, iman mu adalah perisai, agamamu adalah landasanmu di setiap langkah yang kau atur. Jangan sesekali kau biarkan anasir songsang memperkotak-katikkan imanmu apatah lagi agama yang kau kandung hanya kerana nikmat duniawi semata-mata. Jangan kau gadaikan maruahmu yang tidak ada galang gantinya hanya kerana mengejar sesuatu yang tidak mungkin bisa kau kendong.

Andai kata kau tersungkur, segeralah bangkit dan sekiranya kau tersasar jauh dari landasan hidupmu, atur kembali langkahmu bersama titipan iman dan mulakan dengan langkah yang baru. Sedangkan Sang Jentayu yang kepatahan sayapnya masih bisa hidup bertongkat paruh apatah lagi kau yang dianugerahkan akal fikiran. Jangan bersedih wahai wanita, andai apa yang kau ingini tidak kau beroleh di dunia, percayalah syurga itu sentiasa menantimu.

Bulatnya iman dan taqwa Sumaiyah ketika dihunuskan tombak ditubuhnya, demikian jugalah bulat imanmu harus kepada Penciptamu. Peganglah kata kata ini, "Kau sebenarnya tidak akan tersasar seandainya keimananmu kau jadikan sebagai tunjang dalam kehidupan".

Wanita, biar tawadukmu lebih menggungung daripada kejelitaanmu, biar keayuanmu terpancar dek kerana lemah gemalainya perilaku. Biar kebijaksanaanmu terpampang oleh tingginya ilmumu. Jangan sesaat pun kau lupa setianya Masyitah pada Tuhannya, agungnya kasih Khadijah kepada agamanya dan perjuangan srikandi-srikandi agama terdahulu.

Jadikan agamamu sebagai tunjang yang memperkasakan akidahmu.Biar kesabaranmu menjadi benteng perjuanganmu dan lebarkan imanmu dengan sejuta lapis sifat mahmudah. Jadilah kita wanita paling bahagia..

(sumber: i luv islam)

Monday, April 25, 2011

Alhamdllh...

Alhamdllh......


Thursday, April 21, 2011

Hospital rakan bayi

PENGENALAN

Kementerian Kesihatan Malaysia telah mengatur dan melaksanakan pelbagai strategi di dalam mempromosikan penyusuan susu ibu. Salah satu strategi untuk menggalakkan penyusuan susu ibu di Malaysia adalah melalui pelaksanaan Inisiatif Hospital Rakan Bayi.

Inisiatif Hospital Rakan Bayi merupakan salah satu program antarabangsa yang dilancarkan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) dan UNICEF. Program ini ditubuhkan pada tahun 1992 dan bertujuan untuk mengalakkan semua hospital dan pusat bersalin melaksanakan “10 Langkah Ke Arah Penyusuan Susu Ibu Yang Berjaya”. Selain itu, fasiliti ini juga perlu mematuhi amalan Tata Etika Produk Pemasaran Makanan Bayi dan Produk Berkaitan dalam usaha mengekalkan pengiktirafan sebagai Hospital Rakan Bayi. Objektif asas bagi Tata Etika ini adalah memastikan pemakanan yang selamat dan mencukupi bagi semua bayi.

Di Malaysia, Inisiatif Hospital Rakan Bayi telah dilaksanakan sejak tahun 1993. Selepas 5 tahun pelaksanaannya, pada 3 Mac 1998, Malaysia telah diisytiharkan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) sebagai negara ke-3 di dunia yang mempunyai kesemua hospital kerajaan diiktiraf sebagai Hospital Rakan Bayi.

Program Inisiatif Hospital Rakan Bayi ini memerlukan kerjasama yang rapat dengan sistem kesihatan, terutamanya klinik kesihatan kerajaan yang berhampiran dengan fasiliti yang diiktiraf sebagai Hospital Rakan Bayi.

Objektif Inisiatif Hospital Rakan Bayi

Objektif umum pelaksanaan Inisiatif Hospital Rakan Bayi adalah untuk meningkatkan amalan penyusuan susu ibu secara eksklusif serta pemakanan yang terbaik untuk bayi. Melalui usaha ini, ibu bapa dapat diberi tunjuk ajar, nasihat dan bimbingan supaya mereka boleh menentukan penjagaan dan pemakanan yang terbaik untuk bayi mereka.

Konsep Inisiatif Hospital Rakan Bayi

Hospital Rakan Bayi mempunyai rutin, kakitangan dan polisi yang komited mempromosi, menyokong dan melindungi amalan penyusuan susu ibu melalui pelaksanaan “10 Langkah Ke Arah Penyusuan Susu Ibu Yang Berjaya” seperti yang disarankan oleh WHO/ UNICEF.

Standard Kualiti

Inisiatif ini dilaksanakan melalui penggunaan panduan yang telah ditetapkan oleh WHO/ UNICEF. Sesebuah hospital yang telah mendapat pengiktirafan sebagai Hospital Rakan Bayi perlu menjalankan pemantauan dalaman pada setiap enam bulan. Selain itu, penilaian semula akan dibuat selepas dua tahun pertama pengiktirafan dan setiap tiga tahun bagi tahun-tahun seterusnya. Mekanisme pemantauan adalah menggunakan panduan standard WHO/UNICEF.

Latihan

Pelaksanaan ini diperkukuhkan dengan aktiviti latihan, bengkel, orientasi dan taklimat dari semasa ke semasa, kepada anggota kesihatan terlibat dalam Inisiatif Hospital Rakan Bayi. Ini bagi memastikan sesebuah fasiliti tersebut mampu memenuhi keperluan pelaksanaannya.

Kajian

Keberkesanan program ini juga dinilai berdasarkan kajian impak seperti dalam Tinjauan Kesihatan dan Morbiditi Kebangsaan II (1996) dan Tinjauan Kesihatan dan Morbiditi Kebangsaan III (2006). Selain itu, indikator bilangan hospital diiktiraf, data kepatuhan status dan data pelaksanaan pengekalan status Hospital Rakan Bayi juga dikumpul dan dinilai dari semasa ke semasa bagi memastikan keberkesanan pelaksanaannya.

Pengiktirafan Dan Kejayaan

Sehingga akhir tahun 2008, terdapat 125 buah hospital yang telah diiktirafkan sebagai Hospital Rakan Bayi.6 Ini termasuk 6 buah hospital swasta. Inisiatif Hospital Rakan Bayi ini telah memberi banyak faedah kepada ibu dan bayi. Tinjauan Kesihatan dan Morbiditi Kebangsaan 2006 (NHMS III) telah menunjukkan kadar bayi yang pernah menyusu (ever breastfed) meningkat sebanyak 6.1% dalam tempoh 10 tahun pelaksanaan iaitu daripada 88.6 % pada tahun 1996 ke 94.7 % pada tahun 2006 (Laporan NHMS III, 2006).

Peratus ibu yang memulakan penyusuan dalam tempoh 1 jam selepas kelahiran pada tahun 2006 juga meningkat kepada 63.7% berbanding dengan 41.4% pada tahun 1996 (Laporan NHMS 3, 2006).

bila sy d tempat lain

hhmmm.......smlm, 21 April 2011, aku diminta utk mnggntikan Tempat PA kepada SUSK YB Menteri....so, aku pn pindah ler ke sebelah opis Menteri....tmpt asl aku d sblah Pejabat Setiausaha Politik.......aku rs best sgt kat sblah sn.....
keje kat sn mmg bz sgt...byk keje n pelbagai....so aku dpt bljar mcm2....sgt suka...
tue r jenis kerja yg aku cari...dulu ms keje compny mmg aku bz gler r mcm tue smpai kdg2 terpksa bw blik bt kat umah....
mood aku trus berubah smlm...happy sgt kat sn...dpt knl rmai org.....kat sni keje aku sket jer, x mncbr tp aku bersyukur sbb rezeki aku di sini...kalau dieorg offer aku dok sn mmg aku nk tp ssh r aku nk cuti...kat tmpt skng nie bos aku snng bg aku cuti...tp klu kat sn aku dpt bljar byk perkara...
buut for me keje company is the best sbb aku ske bljar english language...ble keje dgn surat2 bahasa melayu nie aku jd blur pd english...hikhikhik3....
aku nk smbung bljar blik but tggu baby aku yg 1st nie kluar dlu..nnti klu tgh bljar then nk bernak kn dh rugi ms tue....xnk ler aku nk tangguh2.....hik3.....sekiannn...

Wednesday, April 20, 2011

Amalan Semasa Mengandung

Normal bagi masyarakat kita, semasa mengandung untuk mengamalkan beberapa petua, bukan saja untuk kesejahteraa ibu semasa mengandung, malah juga untuk bayi dalam kandungan dan semasa proses bersalin. Selain dari yang berbentuk fizikal seperti regular check up, elakkan aktiviti lasak, etc. amalan dan petua yang popular ialah yang bersangkutan dengan kerohanian.

Dengan itu timbullah banyak amalan2, zikir2 serta surah2 yang bagus untuk diamalkan semasa mengandung, antaranya:

  • Surah Yusuf - untuk anak yang cantik rupa dan akhlak
  • Surah Luqman – untuk anak yang cerdik
  • Surah Yaasin – untuk anak yang teguh hati dan tidak terpengaruh dengan maksiat
  • Surah Maryam – untuk memudahkan bersalin
  • Surah al-Hujurat – untuk membanyakkan susu ibu
  • dan sebagainya.

Doa semasa hamil – Ya Allah, peliharalah anakku ini selama ia berada di dalam perutku, dan sihatkanlah dia, Engkau yang menyembuhkan, tidak ada penyembuhan selain penyembuhanMu, Penyembuhan yang tidak meninggalkan penyakit. Ya Allah, rupakanlah atau bentukkanlah dia yang ada diperutku dengan rupa yang baik dan tetapkanlah di dalam hatinya iman kepada Engkau dan kepada RasulMu. Ya Allah, keluarkanlah dia dari perutku dengan mudah dan selamat. Ya Allah jadikanlah dia sihat yang sempurna berakal dan pandai, alim dan beramal. Ya Allah, panjangkanlah umurnya, sihatkanlah badannya, baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan hadis dengan berkat Nabi Muhammad S.A.W, dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam.

Tuesday, April 19, 2011

Perempuan @ Wanita @ Isteri

mood rjin sgt nk taip dlm nie...sbb nie kn diari eletronik...hikhik3....
smua cita nk cita dlm nie....nnti dh tua2 nk tgk blik snng, hikhik3......
pengalaman, suka, duka....
ade happy, ade sedey, ade marah,
nie lah kehidupan.....

mungkin Tuhan sedang menguji.....menguji sbb die sygkn hambanya...
manusia ade je sifat dengki,, iri hati, sifat pengampu....so, mampos dieorg ler kn...
still igt lgi pesan my mum...ape pn terjadi kita perempuan kena jg maruah kita...
lantak r laki kita nk bt per jnji kita xburukkn diri kita sndiri.....
jaga maruah sebagai seorang perempuan dan seorang isteri.....


Monday, April 18, 2011

Kekal

Sayang dengarkanlah
Syair kau tulis ku lagukan
Moga jadi siulan
Suatu masa
Dan moga engkau kan tersenyum
Dengan irama indah
Hanya itu
Yang mampu ku beri

Di dalam mimpiku
Syair indah
Yang masih ku baca
Hangus terbakar
Dengan tak ku sangka
Yang ku mimpi
Rupanya terjadi
Punah semuanya

Kesepian kini
Menyusuli hari
Syair nan di rindu
Kau bawa bersama
Tinggallah irama
Terus ku lagukan
Kekal ia bersama
Serpihan harapan kita yang punah

Kita tak menduga
Dari kenalan lahir sayang
Hingga ku terlupa
Kau siapa
Setulus kasih ku kalungkan
Dan selautan sayang
Kau singkirkan
Di persada ramba

ingin tahu

salam , hye....
errrmmmm, sy nk pendapt sket ler, ade x sesiapa yg alami sakit perut but sakit tue dkt rahim @ ari-ari....tp ms tue x period pn...rs sakit yg amat sgt smpai sy ambil panadol 2biji then trus tdo...
kenape yer jd mcm tue....last week test 'negatif '..........seumur hidup nie sy rs paling sakit....
if anybody pernah jd mcm sy, bley kongsi kn x kenapa jd mcm tue....saya sgt takot....smpai hari nie masih fikir, nk ke klinik or x....or doing UPT once again...so confius....xde simptom2 org pegnent pn...

Thursday, April 14, 2011

Al-kisah Jet skiiiiiiiiiiiiiii..................

Dari kecik lgi teringin gile naik naik jet ski dkt laut....tapi.....x kesampaian sbb xde sape nk bw sy....adik lgi r, penakot dgn laut....hukhuk3
impian trus hancur lebur......lps tue lngsg x ckp nk naik jet ski....

after married hari tue me n husbnd pegi r honeymoon....mula2 xnk pegi tp mama aku ckp rugi klu xpegi...pegi jer....then aku pn ckp pakej hnymoon mahal r mama.....mama aku kata bkn slalu skali skala jer....rugi klu xrs cmner honeymoon.....ok, lps tue trus decide ke LANGKAWI.....2 hari selepas mjlis.....tp nmpk hubby aku yg xcite gler time nk pegi tue...suh pegi 1 week after that die xnk...so aku follow....

planng kiteorg juz 3days 2 night je.....after smpai sn trus dptkn keta sewa then trus g cri hotel.....byk hotel yg dh penuh...kat chenang lagi ler...tggl motel jer....aku nk honeymoonkn so aku nk ler dok Hotel...demand sket...ehehehehehhe....
lastly my mum ckp stay ler dkt Awana Porto Malai....sbb xnk mama aku kecik hti, aku n husband pn ikot sj...tru kiteorg g ke Awana...Awana nie area Pantai tangah, dekat dgn Pantai Chenang..... after smpai, tros g dkt kaunter tnye de x blik kosong utk honeymoon package...?? so girl tue ckp ade n bley checkin skrng...ape lgi trus grab jela....for 2 night....mak, rabak poket sebelah...huhuhuhuhu.......trus checkin....dh stay 3hari ptg tue pk....

errrmmmmmm,klu stay sehari lgi ok x? tros tnye hsbnd...die ckp no problem...ok, pk pnye pk budget pnye budget last2 spend lgi 1 day.....sbb ms tue trnmpk org naik jet ski...sonok gler...
hsbnd aku pn ttiba tnye, npe nk spend 1 day lgi..aku ckp sbb trgin nk nek jet ski...hahhahahhaahaha....alsan xkukuh lngsg....nsb hubby i nie baik hti orgnye, keciankn bini die nie yg telah kemaruk sekian lm nk naik jet ski.....

lastly dpt nek jet ski.....!!!!! yeah....!!!!


nsb ler hubby jns berani mncuba n tahu berenang, so xtakot sgt..mula2 tue aku mnjerit gak r sbb takot tgk air laut...dh r jet ski tue mcm xstabil...hubby aku plak bw laju, jauh dri pntai maunyer xtakot....!!!! lm2 tue rs okey dh.....seronok...!!!

ptg tue mak2 kiteorg call tnye bot pkul bpe, so aku ckp bot esok pkul2.30...hahhahahahahaha
mama aku kate okey n ketwa ble aku ckp leh nek jet ski dh....!!!!!!

jom lyn pic------>>>>>>>>>>>>


mendengar taklimat


lokasi yg bley main jet ski.....kwsn terhad sj di benarkan


naik jet ski...kna naik dri belakang tau baru x terbalik....


besttttt.....bw laju2.....



ok, ms dh tamat, kna bg blik jet ski org tue....kihkihkih3

Monday, April 11, 2011

milk...milk..milk....


juga terdapat dalam perisa coklat





"
"

"

"

"

"


"


"



"



"
saya pernah minum similac mom tue...oh no, sy jenis xske susu tp try minum...xsedapnyer....ms tue dpt trial pack dri klinik...doktor kasi...

sy nk pilih ANMUM la nnti sbb ade perisa coklat....:-p

susu jenama ape lgi erk yg ade perisa?? bley ler inform pd sy...:-)

2 Month ++++ n weight +++++

Alhmdllh...tiada kata yg dpt mnggmbarkn utk kegembiraan ini...

"KAMI SGT BAHAGIA"


sedang menantikan kehadiran cahaya mata bagi menyinari kehidupan kami.....juz pray to ALLAH s.w.t for the munchikin in mummy womb....how sweet..!!!! kite x boleh terlalu mgharap sahaja tp berusaha untuk itu.....abaikan kata-kata org luar n anggp dieorg bkn Tuhan, knape nk mengomel lebey....

hari tue tgk 'semanis kurma'...topik yg dibincangkan ialah ' rajuk hati menanti permata'....best smpai aku sndiri menagis....sedey sgt dgr cita sorg pndengar nie...dh 6tahun kawin tp belum mempunyai zuriat....suami n mak mentua xkisah tp mak kandung die plak yg bg presure pd die...kesinnya....oiii makcik ko bkn Tuhan nk judge seseorg tue....!!!

pnh bc buku jg knape Tuhan blom bg rezeki pd kite...cuba fikir ape dosa yg kita dh buat, dlm kehidupan kita seharian??? klu hati kita dengki pd seseorg yg lebey dri kite tue pn kira dosa...

benda mcm nie mane bley nk stress, bkn keje kita, tue smua keje Tuhan....to my friends keep trying n always pray n remember to God...because smua yg trjdi adalah daripadanya....

baru kawin 2 bulan berat dh naik 1kg......selera makan semakin kuat.....hye....tp xper sbb mmg target nk naikkn berat bdn sket...ok sket jer taw, bkn lebey2.....alhmdllh, dh naik sekilo.........45kg - 46kg....:-)

Wednesday, April 6, 2011

Happy Story

Alhmdllh, dh 2bulan sy n husbnd mendirikn rumahtgga....
blom lgi dikurniakan cahaya mata, insyllh...mgkin belum rzeki..hanya berserah sj pd Tuhan...
part gaduh sgtlh sedikit n x mkn ms yg pnjg.....gaduh2 manja.....
best sbnrnya ble masing-masing menjga perasaan masing2.....sharing is caring....
lurve u darling....

semenjak dua menjak nie husbnd mula care psl pemakanan aku.....
hihihihihi....dlu aku jer jg tntg pmknn aku, tp ble aku xde mood aku men sebat jer...
mcm baru nie, mkn durian sbb trgin sgt smpai demam n sakit tekak...
ble aku ckp jer kat en. suamy yg aku nk durian lgi trus die ckp 'xelok la mkn durian byk2.durian tue kn panas'...ok cyg, ayg dgr ckp abg....(dlm hati aduhhh dugaan, sodap gle tgk durian)
sgt happy sbb husbnd pun take part dlm hal nie....:-) tQ abg syg....

mood aku, hhhhmmmmmm...skrng nie asik moody n baran jer....tmbhn pula ade org yg buatkn aku baran...mcm sial...!!! mmg sial r...!!! aku doakn smoga Tuhan bls blik ape yg ko dengkikn pada kehidupan aku...!!! pastue tmbh pula dgn prob di tempt keje sbb ade org PRO sgt kat sni....lgi r tmbh tension aku....nsb sbb aku fikir kesian kat husband aku ja aku xbenti keje....klu x da lm aku RESIGN...!!! duduk umah, jg mkn minum suami aku pn bagus dri aku penat@ kat sni layan kerenah ko...!!

Ptg nie nk g bli susu tepung dgn husband sbb i like minum susu malam2.....shukenyer....
dh BBM die, die ckp okey....tue cyg sgt pd die tue....
xpnh nk mengecewakan hati nie....:-)

Monday, April 4, 2011

BENGANGGGG......DH TUMPANG LPS TUE BT PRO PLAK...

iiissshhhkkkkk, aku jd sgt bengang bile si C nie masuk opis....die bkn satu kaumm dgn kite....dh ler menumpang,pastue pndai nk mngrhkn org plak....die xbrani sgt nk arahkan aku tp die gunakan org lain utk arah aku bt keje die....aku sgt xsuka bt keje mcm tue dann.......hate ler klu de org cmtue....!!!! aku lyn keje yg btl2 dlm bidang aku jer....g mampos ler ko....pastue klu mintk tolong tue xckp byk xper, nie byk songeh n komen pulak......membutkan mood aku jd SGT BENGANG!!!!!

Tuesday, March 22, 2011

Rahsia utk menambat hati suami.....

40 RAHSIAMENAMBAT HATI SUAMI

1. Selalu berdoa agar suami sentiasa menyayangi kita. Bila suami balik dari kerja, tegur dan sentuh suami sebelum kita membuat kerja-kerja lain. *Alhmdllh, skrang sy mmg buat cmtue....:-) *

2. Tunjukkan keprihatinan dengan bertanya secara khusus mengenai kegiatan suami sepanjang hari. Jika suami dalam mood yang sesuai) Belajar dan berlatihlah untuk mendengar dengan baik dan bertanya dengan tepat. Jangan tergesa-gesa untuk menyelesai masalah suami. Apa yang lebih penting ialah memberi perhatian dan simpati.*semestinya*

3. Luangkan masa yang betul-betul “berkualiti” sekurang-kurangnya 30 minit setiap hari kepada suami.*30 minit?? errmmm, always lebey dri 30 minit...*

4. Tanya ibu mertua, abang atau kakak ipar mengenai hadiah yang disukai oleh suami dan belikan hadiah tersebut sebagai cenderahati atau untuk memujuk.*Saya rase saya lebih tahu dri dieorg*

5. Beri pujian terhadap penampilan suami.(rambut, wajah, pakaian kacak, kesederhanaan dan seumpamanya).*selalu*

6. Cepat-cepat pujuk bila suami marah atau berkecil hati. Minta bantuan suami hanya jika sesuai. Sesuai pada masa, tempat dan jenis profesyennya.* also do it...*

7. Elakkan suami dari menunggu terlalu lama terutama bila bersiap.*hihihihi3 nie xkot sbb slalu suami kna tggu sy...:-)*

8. Bila suami memberitahu yang dia akan pulang lewat, ucapkan terima kasih kerana memberitahu. (Lebih baik beritahu dari tidak beritahu langsung) *dh mula praktikan hal ini*

9. Bila suami meminta bantuan, buatlah dengan serta merta dengan ikhlas dan gembira dengan tidak mengungkit atau banyak komen. (sesungguhnya Allah sangat gembira perbuatan yang demikian).*InsyaALLAH….*

10. Ucapkan kata-kata sayang yang romantik pada suami sekurang-kurangnya 2 kali sehari. Jika kita marah, tunggu hingga sejuk. Bila sudah sejuk beritahu suami apa yang mengganggu fikiran secara sopan. Jangan sesekali salahkan suami.*Makk aaaiiii…part “tunggu sejuk” tu paling payah sekali kottt!!!*

11. Bila suami bercakap, beri perhatian sepenuhnya, hentikan apa jua pekerjaan yang sedang dilakukan.(jika boleh) *InsyaALLAH *

12. Bila ingin memesan barang untuk dibeli oleh suami, senaraikannya di atas kertas.Jangan buat suami terpaksa pergi ke kedai 2 atau 3 kali. *slalu buat cmtue....:-)*

13. Tanya suami bila dia ingin berehat atau tidur.* xpnh tnya pun lgi...hihihihi5*

14. Peluk suami dengan penuh kasih sayang sebanyak 7 kali sehari.*dh praktikan dh*

15. Telefon suami di tempat kerja hanya apabila ada perkara penting/ kecemasan sahaja. Telefonlah dengan lebih kerap apabila suami menggalakkannya.*Adoiii…kalau RINDU camne??? Takkan x leh nak call kot? Part “mengalakkannye” x perlu…sebab bini Abg ni dah memang semulajadi galak! =p!*

16. Jika suami perlu menjauhkan diri sekali-sekala, tanya bila dia akan pulang. Fahamilah, dia perlu bersendirian utk berfikir.*Pernah kah Abg menjauhkan diri dari saya dengan sengaja??? Macam tak pernah jeee….
*
17. Jangan ganggu suami ketika dia sedang asyik melakukan sesuatu yg memerlukan penelitian.*slalu kaco die, hahahahaha*

18. Jika suami marah, jangan sekali-kali menjawab, hanya tunduk dan diam (walau pun kita tak bersalah). Terangkan keadaan yang sebenar selepas dia sejuk.*yer, sy mmg jenis xske nk melawan*

19. Bila meminta bantuan suami : terangkan pada suami dengan jelas mengenai kerja kerja rumah yang perlu bantuan. Beri pilihan kerja yang disukainya. Jangan menyuruh-nyuruh & gunakan perkataan yg sesuai dan lemah lembut.*slalu suruh, kdg2 x suruh pn die bt...*

20. Pesan kepada suami untuk menelefon rumah apabila out-station. Jangan marahi dia jika dia tidak berbuat demikian cuma terangkan akan kerisauan kita apabila tidak mendapat berita.*Okay…*

21. Sentiasalah kemas, anggun dan wangi sebelum tidur bersama.*anggun jer kot, wangi sbb bau sabun...hik3...insyllh akn cuba *

22. Sokong pendapat suami kalau pendapatnya berbeza dgn org lain.*Of course my hubby is always RIGHT!*

23. Peluk dan belai suami sekali-sekala tanpa implikasi seksual.*Boleh je*

24. Bila keluar berkereta: Jangan ganggu suami yang sedang memandu (walau pun ada jalan yg lebih dekat atau kita sendiri boleh memandu dgn baik.) *ok*

25. Jangan menunjuk-nunjuk yang kita tahu jalan selagi tidak dipinta berbuat demikian. Jangan berleter bila suami tersalah jalan semasa memandu. Bersangka baik apabila tersesat jalan.*Mesti la berleter! Jalan tu dah lalu byk kali pun bleh salah lagik!

26. Sabar dan tenang bila mendengar cerita atau masalah suami.*ok*

27. Jangan tukar-tukar saluran televisyen bila menonton bersama suami.*Sangat tak suka tukar2 channel time tgk TV okay!*

28. Jaga maruah suami terutama di khalayak ramai dan ikut kehendak suami diketika itu.Segala bantahan boleh dilakukan semasa berdua-duaan.*yer, tepat*

29. Bila berpegangan tangan, peganglah sebagaimana yg disukai suami.*hehehehe...like it..*

30. Buatlah air minuman untuk suami tanpa diminta dan tanpa bertanya “Abang nak minum air apa?” atau ” Abang nak minum ke?” *slalu...time die blik keje, pegi keje n mlm...*

31. Bila makan diluar, berilah peluang pada suami untuk memilih tempat / meja mana yang disukai. Tanyakan pada suami bagaimana kita perlu berkelakuan dikhalayak ramai ketika disisinya.*slalu aku yg kena pilih tempat*

32. Sentiasa bersegera apabila bersiap & jgn tiba-tiba ingin menukar baju yg dipakai.*tak kot*

33. Sentiasa lebihkan suami daripada anak-anak.(jika sesuai) *xde ank lgi...xtau..hehehehe*

34. Belikan hadiah-hadiah praktikal dari semasa-ke semasa:- tali pinggang, kasut,cermin mata hitam dan seumpamanya. *No hal nye…*

35. Beri layanan istimewa pada suami di hari-hari istimewa. Pergi ” dating” atau ” berbulan madu” sekali sekala. *Ya betul! Memang sangat2 penting ye yang nie…*

36. Jika suami melakukan kesalahan/kesilapan, jangan sesekali menempelak atau “pulangkan paku buah keras “.*Yelah..yelah…tapi kalau die yg selalu pulang paku buah keras kat kite camne??? Ade kelonggran kan??? Hehe…*

37. Hantar kad ucap selamat pada hari-hari istimewa. *kadang2*

38. Urut mengurut suami dari semasa ke semasa.*xpenah bt lgi*

39. Layanlah suami sepertimana kita melayannya semasa baru-baru kenal dahulu.*semestinya...insyllh*

40. Digalakkn isteri tido diatas lengan suaminya. *slalu cmtue...setiap hari..hihihi...kira mlm2 xyah bantal...:-) *