♥ Doa Mama & Papa ketika mama hamilkan sayang♥

"Ya Allah, peliharalah anakku ini selama ia berada di dalam perutku, dan sihatkanlah dia, Engkau yang menyembuhkan, tidak ada penyembuhan selain penyembuhanMu, Penyembuhan yang tidak meninggalkan penyakit. Ya Allah, rupakanlah atau bentukkanlah dia yang ada diperutku dengan rupa yang baik dan tetapkanlah di dalam hatinya iman kepada Engkau dan kepada RasulMu. Ya Allah, keluarkanlah dia dari perutku dengan mudah dan selamat. Ya Allah jadikanlah dia sihat yang sempurna berakal dan pandai, alim dan beramal. Ya Allah, panjangkanlah umurnya, sihatkanlah badannya, baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan hadis dengan berkat Nabi Muhammad S.A.W, dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam..Amin~"



Wednesday, September 29, 2010

Nasihat Utk Para Suami dan Isteri

Untuk suami.. renungkanlah

Pernikahan atau perkahwinan menyingkap tabir rahsia.Isteri yang kamu nikahi tidaklah semulia Khadijah tidaklah setaqwa Aisyah pun tidak setabah Fatimah Justeru isterimu hanyalah wanita akhir zaman yang punya Cita-cita menjadi solehah... Pernikahan atau perkahwinan mengajar kita kewajiban bersama.

Isteri menjadi tanah kamu langit penaungnya
Isteri ladang tanaman kamu pemagarnya
Isteri kiasan ternakan kamu gembalanya
Isteri adalah murid kamu mursyidnya
Isteri bagaikan anak kecil kamu tempat bermanjanya
Saat isteri menjadi madu kamu teguklah sepuasnya
seketika isteri menjadi racun kamulah penawar bisanya seandainya
isteri tulang yang bengkok berhatilah meluruskannya..

Pernikahan atau perkawinan menginsafkan kita perlunya iman dan taqwa.Untuk belajar meniti sabar dan redha Allah swt. kerana memiliki isteri yang tak sehebat mana.

Justeru kamu akan tersentak dari alpa
Kamu bukanlah Rasulullah saw?..
Pun bukanlah Sayyidina Ali Karamallahhuwajhah
Cuma suami akhir zaman yang berusaha menjadi soleh... amin.

Untuk isteri renungkanlah...

Pernikahan atau perkahwinan membuka tabir rahsia
Suami yang menikahi kamu tidaklah semulia Muhammad saw?.. Tidaklah
setaqwa Ibrahim Pun tidak setabah Ayyub
atau pun Segagah Musa.. apalagi setampan Yusuf

Justeru suamimu hanyalah lelaki akhir zaman yang Punya Cita cita membangun keturunan yang soleh...

Pernikahan atau perkahwinan mengajar kita kewajiban
bersama Suami menjadi pelindung kamu penghuninya Suami
adalah nahkoda kapal kamu pengemudinya

Suami bagaikan pelakon yang nakal kamu adalah penonton kenakalannya.

Saat suami menjadi raja kamu nikmati anggur singgahsananya

Seketika suami menjadi bisa kamulah penawar ubatnya Seandainya suami
bengis lagi lancang sabarlah memperingatkannya..

Pernikahan ataupun perkahwinan mengajarkan kita perlunya iman dan taqwa. Untuk belajar meniti sabar dan redha Allah swt. Kerana memiliki suami yang tak segagah mana.

Justeru kamu akan tersentak dari alpa.Kamu bukanlah Khadijah yang begitu sempurna di dalam menjaga Pun bukanlah Hajar yang begitu setia dalam sengsara.

Cuma wanita akhir zaman yang berusaha menjadi solehah.. amin...
Justeru itu wahai para suami dan isteri. Jangan menuntut terlalu tinggi seandainya diri sendiri jelas tidak berupaya.

Mengapa mendambakan isteri sehebat Khadijah andai diri tidak semulia Rasulullah.

Mengapa mengharapkan suami setampan Yusof seandainya kasih tak setulus Zulaikha.

Tidak perlu mencari isteri secantik Balqis andai diri tidak sehebat Sulaiman.

DAN Tidak perlu mencari suami seteguh Ibrahim andai diri tidak sekuat Hajar.

Tuesday, September 28, 2010

Masjid Atau Rumah



dh lama terfikir pasal nie....hmmmm.....
perempuankn, wajib ade 'Red Flag' setiap bulan.....hehehehhehe
bile dh 'Red Flag' tue nk masuk masjid pn x bley lah kn....

so, bile nk masuk masjid x boleh, maknanyer kena akad nikah dkt rumah jelah....
tp....dkt masjid lgi baik....
tp.....klu dh 'Red Flag' ....alamatnye kat rumah jelah kn....

klu nk dekat masjid pn boleh, tp nnti pengntin lelaki saje akn pergi, pengantin perempuan dok rumah...oh no..!!!
xdpt nk lihat detik itu...!!! Detik yang sangat bermakna....

TIDAKKK....!!!! saya nk menyaksikannya sndiri, mcm mane mimik muka, suara husband to be saya ms melafazkan "aku terima nikahnya"....


then saya perlu memilih rumah.....



Rumah saya sebagai tempat pernikahan say...ape boleh buat...ms cadangan tarikh tue belum 'Red Flight'...sebulan lepas tue tarikh 'Red Flight' bertukar...huhuhuhuhu
So, mama saya akan bgtau tok imam tersebut yang tempat pernikahan kiteorg adalah di teratak mama saya...:-) (rumah tue mama sy pnya)

baju, veil nikah

Hmmm.....sebelum nak naik pelamin kena ler nikah dulu kn....hikhikhik3....
Nikah, the main part dlm Perkahwinan....

Untuk majlis Akad Nikah, saya memilih tema putih + pink & blue.....rs mcm ok kn...xde contra sgt...
Kain dh beli....choosen by my Mum at JAKEL A.Setar....

Nie mcm bju idaman saya..------>>>>



ok, bju kurung moden pilihan saya semasa majlis akad nikah...nampak sopan...:-)
Saya sgt suka butang yang dibalut...so utk design yg sy bt, butang tersebut akan diletakkn dibelakang baju seperti gmbar itu....(kdg2 terfikir mampos org yg nk tolong masukkn button tue pd aku ms hri tue nnti...hihihihi5)

Pada tangan pula, dimuatkn dengan 7biji butang balut juga....


lakaran fesyennya seperti ini....---->>>>



tgk kain saya berkipas-kipas...heheheehehe.......

pasal veil pula saya rs nk bt sendiri je veil tue....
dkt kedai mahal sgt, rs mcm x mampu jer....
buat sendiri lagi puas hati kan....
so, sy dah beli kain chiffon putih sebanyak 2meter.....

saya inginkan veil seperti ini....---->>>>


bila duduk, veil yg terbentang di atas lantai...hikhik3

Border list utk veil saya dah dpt....
saya juz cari di nilai3...
xler mahal sgt, about RM20.00 semeter.....

tudung pula saya nk ala2 arab....mcm serina pkai....sgt cantik....



nmpk kemas sgt, xpyh nk letak tiara lagi....hikhikhik3....

hmm...bunga tangan saya akn pilih color pink + blue + green.....sbb bju sy color putih, so color ape pn akn match dgn color baju tue......:-)

saya nk bunga tangan kristal...seperti ini.....



actually, persiapan utk nikah dh hmpir siap semuanyer.......:-)
hati saya sgt gembira teyapi ttp gelisah juga.....!!!!! selagi belum tiba harinya....




Sgt Meminati....:-)

semula ku tak tahu
engkau juga kan ingin memilikinya
bukankah ku lebih dulu
bila engkau temanku
sebaiknya tak mengganggu

dia untukku, bukan untukmu
dia milikku, bukan milikmu
pergilah kamu, jangan kau ganggu
biarkan aku mendekatinya

kamu tak akan mungkin mendapatkannya
karena dia berikan aku pertanda juga
janganlah kamu banyak bermimpi, oooh

dia untuk aku

bukankah belum pasti
kamu juga kan jadi dengan dirinya
dia yang menentukan
apa yang ’kan terjadi
tak usah mengaturku


dia untukku, bukan untukmu
dia milikku, bukan milikmu
lihatlah nanti, lihatlah saja
biarkan aku mendekatinya

kamu tak akan mungkin mendapatkannya
karena dia berikan aku pertanda juga
janganlah kamu banyak bermimpi, oooh

kusarankan engkau mundur saja, ooo

dia untuk aku
bukan, dia untuk aku

(lagu nie di degar dri blog "My Heart Beat" , terus jatuh hati dan terus sy mencari liriknya...thanks aween)

Sunday, September 26, 2010

entry selingan..:-p



ok, nie sy n tunang sy ms smbutan majlis hari raya di IPD, Putrajaya...tempat tunang sy bekerja...:-)

24 September 2010(Jumaat)

gmbar kenangn kiteorg sebelum diijabkabulkan....:-)

Me, My Fiance & Nilai 3

25 September 2010.....huahuahua...weekend....

So seperti hari-hari weekend biase, hobi saya berjalan.....:-)
but, berjalan kali nie bkn saje2 tau.....
Destinasi pilihan NILAI 3.....:-p
pasti semua org mengenali Nilai3, sbb tmpat nie trkenal...hikhik3

tujuan utama ke sana untuk melaksanakan misi utama...hehehehe5...
kira pnya kira ade lgi 3bln jer.....OMG....da x lm dh...!!!!!!!!!!
So fkir pnye fikir, rsnye nie lah ms terbaik nk mencari smua benda yang di perlukan....

dari pukul 12.30tgh - 7.00mlm, kiteorg di Nilai saje...satu Nilai pusing, smua kedai perkahwinan kiteorg masuk...(selama nie xde pn, masuk kedai2 terpilih jer...hihhihi)

Pusing punya pusing, barang utama x jmpe....ble dh jumpe, tuan kedai tue ckp xde stok lgi..mggu depan baru smpai.u tgglkn no phone, nnti kiteorg call...huh..rs sedeynyer sbb benda tue is the main things...!!! xper, mggu dpn cube cri lgi....

after tue, kiteorg pusing2 nilai, then jumpe la brg yg x di listkn lngsg...hehehehe...sbb murah so i juz grab it...for 2 pcs...may b akn jd sgt berguna nnti...hihihihihi

------->>>> sila lihat di bawah.....



table lamp...


i grab it for 2pcs....my fiance also agree about to buy it...:-)


then, beralih pada tujuan utama, mencari candle holder...hmmm, mula2 rs nk cri yg mcm nie....---->>>



tp bile try imagine, mcm x sesuai plak dgn tmpt yg i nk letakkn, so...cri pnye cri lastly dpt lah yg seakan2.....cmnie...----->>>>



pada mulanya igtkn mahal.....tp...hihihi...only RM 7.80....senyum jelah kiteorg...so tnpe byk ckp, juz grab for 2 pcs...kluar dri kedai tue dgn happy sekali...:-)


after that, survey for carpet...hmmm, jenis carpet yg dikehendaki ade but colornye xde...ok fine, next step cri lgi....sy nk carpet mcm nie...----->>>>



after smuanyer dh habis n dah penat, so kiteorg pn go back....insyllh, mggu dpn pegi lagi...*wink*

hati saya sgt gmbira bila sy dh mulakan misi sy itu...:-)



Tuesday, September 21, 2010

22 September....

Hari nie 22 September 2010,.....
Tarikh yg sgt2 aku ingati setiap tahun...
Sangat bermakna untukku....


>>>>>>-:p





TODAY IS MY MUM'S BIRTHDAY...!!!!!

selamat hari jadi mama....smoga panjang umur, murah rezeki dan diberkati selalu..amin

saya syg mama saya...
hari lahir kali nie xdpt nk smbut bersama...sbb masing2 da xde kat kg....hukhuk3

anyway mama....kakak, adik, nenek syg sgt2 kat mama...!!!!

Sunday, September 5, 2010

UPDATE setakat 6.9.2010...!!!!!

UPDATE SETAKAT INI :

  1. Date of Nikah : Done
  2. Date of Majlis Bersanding/ Kenduri : Done
  3. Date of Majlis Bertandang : Done
  4. Borang Nikah for me/ him : not yet
  5. Baju Nikah for us : Done
  6. Kasut Nikah : will buy the end of Nov
  7. Baju / Tema for bersanding : Booked n only need for fitting
  8. Baju / Tema for bertandang : Booked n only need for fitting
  9. Pelamin Deco : Done n mngikut citarasa saya..:-)
  10. Kasut bersanding for me: Done
  11. Kasut Bersanding for him : not yet
  12. Hantaran for me : not yet
  13. Hantaran For him:not yet
  14. Deco For Dulang Hantaran : Done
  15. Makeup For Akad Nikah/ Bersanding, Bertandang : had booked
  16. Catering : Done
  17. Deejay : Done
  18. VIP Sourvinier : had booked
  19. Photography : still choosing which one (kepala dh pning, smua okey)
  20. Honeymoon : had Booked
  21. Wedding Card : not yet(still finding)

semoga Tuhan mempermudahkan segala urusan...amin ...

4 months to go...ngeee...~

DANGEROUS!!!!!

Argghhhhh...sy rs nk menjerit je bile tgk :->

4months, 3 weeks & 5 days untill our WEDDING DAY

...huhuhuhuhuhu.......my preparation hanya 20% already.....TULUN....TULUN......
skarang otak saya dh blur....xtau nk fikir ape lgi....
sibuk nk ry, keje pn bertimbun2.....perlukah ambil cuti utk settle that thing and make it's about 60%??? OMG...!!! i'm take this part not seriously....

Bile saya bc blog2 bride-to-be....dada sy rs berdebar n pemikiran sy mula melayang....knape aku x mcm dieorg??? 4 bln bukan satu jangka masa yang lama...!!! ade yg 9 bln lgi nk kawin dh bt preparation...tp akuu.....:-(

psl en.tunang jgn ckp ler.....die akn ckp lmbat lgi, xper....huhhhh...
snng kn klu kite org perempuan ade pemikiran mcm tue....
xyah nk serabutkn otak nie....
NOW i'm MUST THINKING ABOUT IT....!!!!!!!!!!!!!!

habes je syawal trus masuk bab preparation....

OK AISYA, MUST DO IT...!!!!!
AMIN...hope smuanyer manjadi dan bukan hangat2 tahi ayam lagi....!!!

Syawal Dh nk MenjeLma.....Slamat Hari Raya Aidilfitri



salam..
hmmm, sekejap je rsnye dh nk masuk bulan SYAWAL...
RAMADHAN....kian menghilang....ermmmm.....
Alhamdullh, sepanjang bulan yang mulia ini (Ramadhan) saya dapat menjalani ibadah puasa dengan lancar...amin....ini kali terakhir sy mnyambut ramadhan dlm status "single"...

Bila sebut je pasal raya, smua perlu yang baru..hikhikhik....sm seperti saya...smua benda rs nk bli baru jer....mula2 en. tunang bt x tau je bile ckp nk pergi shoppng but skang nie sebut je die akn bw..hihihihi...(itu yg mmbuatkn sy gembira n syg pd en.tunang...tima kaseh)....
Smua preparation utk menyambut SYAWAL dh sttle....ptg smlm hari last kiteorg g shoppngg.....yeepppiiiii......

esok pula saya dh nk pulang terbang ke kg. halaman.....xsbr rsnyer nk berjumpe dgn mama, adk n nenek saya di kampung.....
en. tunang insyllh akn smpai di kg. pd raya ke-2....harap sgt dpt beraya dgn die tahun nie sebagai tunang die.....(moment yg akn sntiasa diingati)

RAMADHAN kali ini lebih bermakna dan diharapkan SYAWAL tahun ini juga bermakna utk diri saya...amin...

pssstttt....ini merupakan kali terakhir sy mnyambut ramadhan dan syawal dlm status "single"...tahun depan da x boleh nk ikt kepala sy dh sbb sy dh ade suami..:-)