♥ Doa Mama & Papa ketika mama hamilkan sayang♥

"Ya Allah, peliharalah anakku ini selama ia berada di dalam perutku, dan sihatkanlah dia, Engkau yang menyembuhkan, tidak ada penyembuhan selain penyembuhanMu, Penyembuhan yang tidak meninggalkan penyakit. Ya Allah, rupakanlah atau bentukkanlah dia yang ada diperutku dengan rupa yang baik dan tetapkanlah di dalam hatinya iman kepada Engkau dan kepada RasulMu. Ya Allah, keluarkanlah dia dari perutku dengan mudah dan selamat. Ya Allah jadikanlah dia sihat yang sempurna berakal dan pandai, alim dan beramal. Ya Allah, panjangkanlah umurnya, sihatkanlah badannya, baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan hadis dengan berkat Nabi Muhammad S.A.W, dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam..Amin~"



Wednesday, September 21, 2011

It's Started...

hye all...dlu aku pelik...org slalu ckp mngndung nie kaki cramp le, sakit gigi ler....awl2 lgi dieorg dh rs mcm tue...so bile ade yg tnye aku, aku ckp ler kate xpnh rs pn...klu nurse tnye pn aku ckp xde pn rs pape...then trus dpt ayat "GOOD".......

tapi sejak bln lps....bermulanya ceritera kaki cramp....okey seumur hidup xpnh kena kn kn kn...nie dh kna bru rs cmner lah cramp tue...betapa sakitnya....!!!! semalam penangan hebat skali sakit gigi...rasa mcm nk cabut buang jer gigi nie...dari kul12pgi - 2pgi.....sabar jelah...siap nges lgi sbb rs susahnya tempuh sakit nie smpai xleh tdo...amek kau aisya...baru tau betapa susah ibu mengndung...hikhik3....

nasib la my hubby slalu prihatin...klu kaki cramp mmg aku akn pggil die...wpun die tgh tdo dgn nyenyak...kikikiki....klu sakit mlm2 die jga...pastue nmpk muka riso..hehehehe....(sory abg cyg, ayg xde niat nk susahkn abg tp terpaksa....kikikiki)

Tuesday, September 20, 2011

Baby Feeding Bottles

Last week before balik kampung, aku sempat la g jln2 kat alamanda tue...then ke Parkson trus terjah bahagian baby okey....bhagian lain xnk tgk dh...hehehehehhehehe
kebetulan plak bahagian baby tue byk sale....dan kebetulan juga aku nie peminat Avent okey....ade plak sale 20%....tanpa byk ckp n fikir panjang, juz grab it for RM151.20......lps nie xyah nk fikir psal botol susu lagi...:-) dh ade 4 botol dh dlm tue....hik3...complete....dh lama minat tp tgk xde sale...bila sale juz grab it....hehehehe3

baby stuff yg lain2 xde lgi...hehehehehe (dlm mood survey)

Tuesday, September 13, 2011

Pergerakan babyku cyg....

Salam hye...alhmdllh, dh nk masuk 6bulan...brg2 baby masih 0-0...but nama utk baby dh ada...
wah, laki bini excited cri nama....hahahahaha
Skarang nie baby makin aktif...dlu die aktif time petang, skang nie malam2 plak...alahai cyg, cmner mommy nk tdo cygku....pantang je de org dok belai perut lagi menjadi2...my hubby r ske dok pggil2 die pastue dok pegang2 perut....lgi la ank aku nie buat aerobik n men futsal....

tp klu sehari xrsa die gerak, xsnng hati...huhuhuhuhu.....mesti kaco die smpai die gerak...ehehehhehehehe

Mula terasa pergerakan si kecil saya pd usia 19minggu kehamilan....pada mula xtau beza okey....lm2 dh tau...!!! kikikikiki....setiap kali checkup nurse akn tnye, baby ade gerak x...?? cnfirm gerak...:-) nurse kata klu rs good....baby in good condition...
paling xtahan klu die mengeras...wah, rs mengah n sesak nafas....sabar jelah...

(sindrom yg terbaru, tdo mlm yg xnyenyak smpai hubby pn perasan...asik ckp kesian...huhhuhuhu.....)

Monday, September 12, 2011

Pa & Ma...Kak Yun...

salam...hye....dh bought Pa & Ma......
belek2 tgk2 ade satu picture mcm knl jer orgnyer...hikhik3....




credit from kak Yun...


contest Papa Mama Romantik....pemenang ketiga lagi...Tahniah kak Yun....
hehehhehehe3.....so romantik & cute.....:-)

Friday, September 9, 2011

20 weeks scan


~our love in my womb~


Alhmdllh, dh scan.....baby n mommy in good condition, alhamdullh.....
geram kat baby, die kepit kaki die xnk mommy nmpk gender....ai la cyg.....
xper nnti mommy ajk ayah g scan erk...hehehehe
jgn la kepit cyg...nnti xtau nk bli color ape cyg...

Wednesday, September 7, 2011

3rd checkup at KK Putrajaya with WANIEY....

salam...hye smua....adoi, sejak kebelkngan nie vitamin M melanda diri ini....huhuhuhu....
blog pn lm x update...memandangkan skrng dh ade mood, i nk update smuanya..haahhahahahhaha

Alhmdlhh, usia kandungan dh 5bulan (mcm cepat jer kn...kejap je ms..huhuhuhu)
checkup kali ke-3 6/9/2011 (selasa).....bestnyer kali nie aku dh xheret hubby...cian plak kat hubby klu pk blik...hehehehehe...tggu kat klinik tue lama....aku buat date dengan WAniEy....
kebetulan tarikh checkup n time checkup die sama plak...hikhik3....

sonok dpt jmpe dia...dlu jmpe ms die nk kawin, die bgi kad kawen die...pastue jmpe masa dh boyot...sm2 boyot plak tue...nie smua waniey la..... :-p.....tetiba lps waniey boyot aku pn boyot....alhmdllh rezeki kami....

hihihi...berbalik pada entry die yg ini.....mmg buku die dh tmpl dua color n 3 tag dh...hikhik3...putih hijau putih....(waniey jgn marah) buku aku satu tag je iaitu putih...alhmdllh.....
kat buku waniey plak nurse tue dh catatkan kat tempat berisiko tue HB Low.....hikhik3...waniey kna redha lah yer...kehkehkeh.....tp dua2 org nie kompius...sbb kat buku aku faktor risiko nurse tulis Primagravida....pekebenda pn aku xtaw...so dua2 blur...aku pun lupa nk tnya nurse tue...:-)

Alhmdllh Hb aku smua ok...12,13,14....urine okey, degup jantung baby okey, berat okey...so nurse tue kata xde mslah, bagus...hehehehehe(kembang sket kena puji...) nurse tnye rs baby gerak x...aku ckp gerak...slalu tendang perut...then ms nk check degup jantung baby, tetiba ank aku nie tendang2...hahahhaha....nurse tue ketawa, die ckp gud baby la puan...hihihihi....gatei btl ank aku nie erk....hahahahaha....geli hati aku masa tue...

last skali nurse tue ckp next checkup 4/10/2011 tpkena amek drah kat lengan 10ml...adoiii, part paling aku takot...sbb aku termissed plak ms first dlu...xkena amek drh...so jgn harap ko nk lari lgi aisya...hehehehhe....time tue perlu seret en.suamey okey....:-p

jumaat nie kena scan for 21weeks...hope everythng okey...aminnn....

then aku n waniey pn blik ke rumah masing2...date kami checkup dh xsm dh sbb nnti waniey dh nk deliver her baby...:-)

Tuesday, September 6, 2011

Wanita Tulang Rusuk Lelaki

WANITA: Siapa yang paling kamu cintai di dunia ini?
LELAKI: Kamu!!!
WANITA: Menurut kamu, saya ini siapa?
LELAKI: (Berfikir sejenak, lalu menatap WANITA dengan pasti) Kamu, tulang rusukku!

Kerana Allah melihat bahawa Adam kesepian. Saat Adam sedang lena tidur, Allah mengambil rusuk Adam dan menciptakan Hawa. Semua LELAKI mencari tulang rusuknya yang hilang dan saat menemukan wanita untuknya, tidak lagi merasakan sakit di hatinya.

Setelah berkahwin, pasangan itu mengalami masa yang indah dan manis untuk sementara. Setelah itu, pasangan muda ini mulai tenggelam dalam kesibukan masing-masing dan kelelahan hidup yang ada. Hidup mereka menjadi membosankan.

Kenyataan hidup yang kejam membuat mereka mulai menyisihkan impian dan cinta satu sama lain. Mereka mulai bertengkar dan pertengkaran itu mulai menjadi semakin panas. Pada suatu hari pada akhir sebuah pertengkaran WANITA lari keluar rumah. Saat tiba di seberang jalan, dia berteriak "Kamu tidak cintakan saya lagi!!!".

LELAKI sangat membenci ketidakdewasaan WANITA dan secara spontan juga berteriak, "Saya menyesali perkahwinan ini! Kamu ternyata bukan tulang rusukku!!!"

Tiba-tiba WANITA terdiam, dan berdiri kaku untuk beberapa saat. LELAKI menyesali akan apa yang sudah dia lafazkan, tetapi seperti air yang telah tertumpah tidak mungkin untuk diceduk kembali. Dengan berlinang air mata, WANITA kembali ke rumah dan mengambil barang-barangnya, bertekad untuk berpisah. "Kalau saya bukan tulang
rusukmu, biarkan saya pergi. Biarkan kita berpisah dan mencari pasangan sejati masing-masing".

Lima tahun berlalu. LELAKI masih belum lagi berkahwin, tetapi berusaha mencari khabar akan kehidupan WANITA. WANITA pernah ke luar negeri tetapi sudah kembali. Dia pernah berkahwin dengan seorang asing dan bercerai. LELAKI agak kecewa bila mengetahui WANITA tidak menunggu, sepertinya.

Dan di tengah malam yang sunyi, dia meminum kopinya dan merasakan sakit di hatinya. Tetapi LELAKI tidak sanggup mengakui bahawa dia merindukan WANITA.

Suatu hari, mereka akhirnya bertemu kembali. Di airport, tempat di mana banyak terjadi pertemuan dan perpisahan, mereka dipisahkan hanya oleh sebuah
dinding pembatas.

LELAKI: Apa khabar?
WANITA: Baik... Kamu sudah menemui tulang rusukmu yang hilang?
LELAKI: Belum.
WANITA: Saya akan terbang ke New York dengan penerbangan berikut. Saya akan kembali 2 minggu lagi. Telefon saya kalau kamu berkesempatan. Kamu tahu
nombor telefon saya kan? Tidak ada yang berubah.

WANITA tersenyum manis, berlalu di hujung lafaz "Selamat tinggal..."

Satu minggu kemudian, LELAKI menerima khabar WANITA adalah salah seorang korban Menara WTC.. Malam itu, sekali lagi, LELAKI meneguk kopinya dan kembali merasakan sakit di hatinya. Akhirnya dia sedar bahawa sakit itu adalah kerana WANITA, tulang rusuknya sendiri yang telah dengan bodohnya dia patahkan.

Kita menempiaskan 99% kemarahan walau kepada orang yang paling kita cintai. Dan akibatnya adalah penyesalan. Seringkali penyesalan itu datang di kemudiannya, akibatnya setelah kita menyedari kesalahan kita, semua sudah
terlambat...

Kerana itu, jagalah dan sayangilah orang yang dicintai dengan sepenuh hati. Sebelum mengucapkan sesuatu berfikirlah dahulu, apakah kata-kata yang kau ucapkan akan menyakiti orang yang dicintai? Kira merasakan akan menyakitinya, sebaiknya jangan pernah dilafazkan. Kerana semakin besar risiko untuk kehilangan orang yang dicintai.

*** Jadi berfikirlah, apakah kata-kata yang akan dilafazkan sebanding dengan akibat yang akan diterima??

Monday, September 5, 2011

Minggu ke-20

salam, hye...adoi dh berhabuk debu dh blog aku nie...sorry sbb lama xhapdate...disebabkn busy n malas so biarkn blog nie berhutan...hehehehehhe....

Alhamdulillah telah masuk minggu ke-20 (lebih kurang 5 bulan) usia kandungan aku sekarang. Bermakna hanya tinggal separuh lagi tempoh mengandung yg akan aku lalui insyaAllah. Keputusan ujian darah aku tiada masalah, alhamdullh, syukur....


Pertumbuhan bayi dalam kandungan puan saat ini adalah agak perlahan kerana memberi peluang kepada paru-paru dan sistem penghadaman serta imunnya untuk matang. Saiz bayi ketika ini ialah kira-kira 25 cm panjang dan mempunyai berat dalam lingkungan 340 g. Pigmentasi pada kulit kita mungkin berlaku dengan lebih ketara tetapi ianya akan hilang selepas bersalin nanti. Payu dara kita juga saat ini sedang menghasilkan kolostrum iaitu sejenis bahan cecair keruh (warnanya) yang berfungsi untuk membekalkan semua bahan yang diperlukan oleh bayi kita pada hari pertama selepas lahir. Jangan cuba memicit cecair itu. Selain itu puan juga akan sering mengalami masalah gusi berdarah dan peningkatan keluaran cecair dari faraj. Sendi dan ligamen-ligamen badan juga akan menjadi kendur. Kita akan lebih kerap merasa sakit pada bahagian belakang badan serta ketegangan dibahagian lain.


hari nie ade checkup buat kali ke-3...smoga smuanya dlm keadaan baik....aminn....

hari jumaat nie scan my baby.....:-)