♥ Doa Mama & Papa ketika mama hamilkan sayang♥

"Ya Allah, peliharalah anakku ini selama ia berada di dalam perutku, dan sihatkanlah dia, Engkau yang menyembuhkan, tidak ada penyembuhan selain penyembuhanMu, Penyembuhan yang tidak meninggalkan penyakit. Ya Allah, rupakanlah atau bentukkanlah dia yang ada diperutku dengan rupa yang baik dan tetapkanlah di dalam hatinya iman kepada Engkau dan kepada RasulMu. Ya Allah, keluarkanlah dia dari perutku dengan mudah dan selamat. Ya Allah jadikanlah dia sihat yang sempurna berakal dan pandai, alim dan beramal. Ya Allah, panjangkanlah umurnya, sihatkanlah badannya, baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan hadis dengan berkat Nabi Muhammad S.A.W, dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam..Amin~"



Tuesday, December 20, 2011

Mama milk


hello all's....nk tnye ler, i dh nk masuk 36weeks, since nie my breast ade hasilkn susu okey..slalunya bla i picit juz kuar sket jer...but hari nie i picit sbb nk cuci kesan2 lm tue, mcm laju plak susu tue kuar....normal ker?? i fikir dh lahirkan baby nnti baru susu tue kuar laju....bley kongsi ??

Monday, December 19, 2011

Tilam kekabu for my little......

salam, hye all...huhuhuhu...rs mls gler nk hapdate blog sndiri....juz walking kat blog org jer...ehehehehehe.....

since nie xbrape sihat....demam, batuk....ouuuhhhhhhhh so so tension....dh ler prgnnt nie xley nk mkn ubat......sabar jer...klu i rs xtahan sgt mmg i nges jer....kdg2 tue rs penat sgt2 klu xsihat....
memandangkan baby pun dh 35weeks dlm womb nie, mcm2 rs dh timbul....sakit sn sni ler...tp as a mum kena kuatkan smangat jugak okey...juz left a few weeks more...:-) xsbr nk tgk baby kami......sweetttttttttttt....!!!!!!!!!!!

ms nie baru terpikir nk blikan baby tilam kabu sbb org ckp tilam kabu nie sejuk sket....my mum cadang suh bli yg ready made tue.....but i bli tp cian plak kat my baby...org kate xelok, xsejuk mcm tilam kabu ler....
last minute i bought my tilam kabu....nasib akk tue accept nk buatkn utk i...ehehehehe....i buat saiz baby coat....snng, xyah nk cri tilam lagi....i bli tilam kabu tue kat sini ....

nie la tilam i tempah, sebiji cmnie, cuma saiz je lain...heehehehehhehehe


sbb i pilih tilam nie :-
1) bakul baby smua color hijau
2) kebetulan balutan kat bakul baby pun polkadot hijau mcm tilam nie

then sbb tue i plih design nie...:-p

Wednesday, December 7, 2011

Al-kisah prgnancy

seperti di rancang....masin mulut laki aku....nikah 2 February 2011....honeymoon....
  • 14 May 2011 bdn xsihat...demam....en. P dtg lmbt plak dri tarikh sebenar....tp x suspect pn prgnnt....then, friends gtao die dh prgnnt after demam....
  • my friend suh buat test...tp aku rs mcm xkot....xde rs plek2 pn kat bdan nie kata ngandung...pastue kwn call paksa lgi...ermmm, aku pn blik keje terus g farmasi bli test...bli yg mahal 1, murah satu....blik still rs xngandung nie, nnti bazir jer prgnncy test nie....mmber suh test aku ckp esok pgi la sbb mls...
  • pgi2 sok aku bngun tgk muka laki aku dlu, sbb die beria2 dok kata aku prgnnt sbb dmam n sakit kepala sgt mlm tue...dgn cekal hati masuk la toilet, shi...shi...pastue biarkn benda tue kat ats flushing...mandi2 nk siap g keje....ms nk kuar toilet tgk blik....tp still mcm mimpi2..nmpk mcm double line tp kabur2....biarkan dlu....g siap2 nk g keje...mmber pgi2 dh msj tnya aku....g tgk mmg double line..kejut en.suami, tnya btl x...die pn mamai2...lps tue die msj aku blik tnya btl ka....adoi aii...msing2 dlm keadaan suprise..!!
  • 2minggu after tue g cnfirmkn blik pd doktor, yes it's totally 6weeks above...dpt la acid folic...

Saat bemulanya acara ibu mngndung yg dipanggil "Morning Sickness"

  • bila dh masuk 7weeks.....mmg rs ms te teruk sgt2 okey...hari2 muntah smpai rs lembik...!!! bkn muntah biasa lak tue...selagi xkuarkn selagi tue ler kepala swingg jer rs n rs lemah...bila dh kuar, amek kau, segar terus....xpe, demi anakku syg...
  • After that demam plak....hubby aku dh susah hati dh...bw g klnik...ubat pn mkn under control jer...smggu kau aku demam...xselera nk mkn...nges takot ank xdpt zat...hukhuk3
  • lastly mama dtg bw la air tawar kampung plak nk hentikan muntah2 tue n bgi selera mkn...alhmdllh, ikhtiar trsebut berhasil.....hubby pn nmpk heppy....:-)
  • bila masuk 2nd trnsmter smua mual2 n muntah2 hilang...tp sakit2 lain plak okey....berkat dorongan suami...aku trus sbar menahan sakit2 yg dtg nie dgn tabah....alhmdllh....

dan aku telah berjaya smpai ke tahap sekarang 33Weeks = 8 bulan...alhamdllh.....hasil dorongan org2 sekeliling...thanks smua.....juga pada Tuhan yg telah mngurniakan rzeki nie pd kami....



Sunday, December 4, 2011

33 Weeks....

when i saw my little, i feel so ........(no words can discribe it)

Gembira sehingga menitiskan air mata.....anugerah dari Allah S.W.T......Alhmdullh, xperlu menunggu terlalu lama kehadiranya dalam rahim ini....
en. hubby pn hepy jer nmpk...ehehehehe.....mgkin xsbr nk main dgn baby kot....
barang baby smua alhmdllh, dh lengkap...juz waiting the time jelah.....
kdg2 rs xsbr nk tgk my baby....kdg2 rs takot...

skrang dh 8bulan usia kandungan....hanya tggl lgi 1bulan utk aku deliver.....pejam celik nnti dh smpai msnya.....:-)

kongsi sedikit info : kandungan 33 minggu

Perkembangan fetus - hamil 33 minggu


kulittengkorak
Berat bayi anda sekarang 4.2 paun / 2 kilogram dan panjangnya ialah lebih kurang 17 inci / 44 sentimeter dari kepala ke jari kaki. Bayi anda sepatutnya sedang bersiap sedia untuk dilahirkan dengan menunggangbalikkan badannya - kepala harus sudah menjunam ke bawah.

Doktor anda akan memberi perhatian yang rapi kepada posisi bayi dalam minggu-minggu yang akan datang ini – sebab sesetengah bayi kadangkala suka memusing balik semula.

Tengkorak bayi masih mudah dilentur dan belum lagi bertaut, untuk membolehkannya keluar dari kanal lahir yang agak sempit. Tetapi tulang di bahagian-bahagian lain dalam tubuhnya bertambah keras. Kulit bayi anda mula hilang kemerahannya dan kurang berkedut.

Jika anda ibu buat pertama kali, kepala bayi anda akan bergerak masuk ke dalam pelvis di minggu ini dan menekan serviks dengan kuat. (Ini sering berlaku kepada setengah daripada ibu-ibu yang melahirkan pertama kali.) Jika anda ibu buat kali kedua, ianya akan berlaku seminggu sebelum kelahiran - dan untuk sebilangan ibu, ianya tidak berlaku sehingga sakit bersalin dan melahirkan bermula.

Anda mungkin ternampak bahawa kaki dan pergelangan kaki anda menjadi bengkak menjelang ke petang. Retensi air, juga dikenali sebagai edema, adalah lebih teruk semasa cuaca panas dan di sebelah petang. Hairannya, banyak meminum air membantu mengurangkan retensi air. Badan anda - terutama sekali buah pinggang anda - dan bayi anda juga memerlukan banyak cecair, jadi minumlah air dengan banyak. Jika anda terasa bengkak-bengkak atau sembap di tangan atau muka dengan tiba-tiba, berhubunglah dengan doktor anda - ini mungkin tanda pra-eklampsia.

• Nota: Pakar-pakar menyatakan bahawa setiap bayi berkembang secara berlainan - walaupun semasa dalam kandungan. Muka surat-muka surat di bahagian ini disediakan untuk memberi maklumat umum mengenai perkembangan fetus dalam rahim.